troubleshooting cajove mydlo s medom a kakaom

classic Klasický list Seznam threaded Témata
7 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

troubleshooting cajove mydlo s medom a kakaom

katka
2. mydlarsky pokus problemovy - to aby som si nemyslela, ze vsetko pojde hned;)

plan bol mydlo z caju, ratane podla soapcalcu, superfating 7%
olivovy pomace olej   210 g
palmovy olej 175 g
olej z hroznovych jadierok 105 g
kokosovy olej  210g

destilovana voda  266 g
NaOH  98 g


roztok NaOH som vyrobila zo silneho vyluhu svetleho puerhu Yong De 2009, vyborny caj - ako sa ukazalo, mala som ho radsej vypit;)
prekvapila ma silna reakcia, zahriatie na 90 stupnov, farba - zo svetleho nalevu sa stal tmavohnedy s penou, kavicka - ale najma strasny smrad. myslela som, ze to postupne vyvetra - ale za cca hodinu, kym roztok chladol, smrad intenzitu nemenil (otazka na kompetentnych - bolo to cele vyvolane reakciou s kofeinom?).
zmiesala som oleje, priliala roztok, zmixovala - krasna konzistencia cokoladoveho pudingu, dost rychla stopa, pridala som lyzicu medu - stale podivny zapach.
naliala do formy (tetrapakova krabicka) a supla do vyhriatej rury na hodinu a pol na 60° - chcela som dopekat aj kvoli vyvolaniu vone zkaramelizovaneho medu, ktora bola minule skvela.

po hodine a pol som ruru vypla, popozerala hmotu - vyzerala tmavohnedo, gelovito a zapachala inak:) (ako sodovniky - take pecivo bez kvasnic, ale so sodou bikarbonou).
odlozila somspinavy  mixer a mydlotvornu nadobu, a hmotu nechala svojmu osudu, ze zajtra sa uvidi.

dnes, po 18stich hodinach
mixer a mydlotvorna nadoba so zvyskami hmoty: vonaju akurat tak za cerstvym mydlom, farba kremova.
mydlo po vyklopeni z formy: zapach sodovnikov, mokre od tmavohnedej tekutiny, struktura hladka, ale so svetlejsimi vlockami - skvele sa krajalo. test jazykom na jednej takej vlocke - ziadne mravcanie - ale rovno som sa asi popalila:)

tak som sa rozhodla pre rebatching
v mlieku s kakaom a medom som rozpustila hmotu, pridala dve lyzice olivoveho oleja, naliala do foriem a cakam. zatial stale sodovniky, po kakau ani chyru ani slychu, farba tmavohneda.
teraz len cakat a dufat.

najviac ma desi ten sodovy zapach a o tom, ze pomery olejov a NaOH su ok ma presviedcaju tie zvysky cerstveho ok mydla v mydlotvornej nadobe - lenze to nepreslo gelovou fazou, ako sa pokusilo (?) to v rure.
neviem, kde nastal problem
a nie je mi ani tak luto olejov, ako toho caju...



k.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: troubleshooting cajove mydlo s medom a kakaom

duun
Ten čaj nebol osladený, či hej?

Nemyslím si, že to bolo spôsobené reakciou s kofeínom. Kávové mydlo sme už robili, a smrad tu nikto nehlásil. Moje nejak pekne nevoňalo, ale ani prehnane nesmrdelo a neskôr sa vôňa ustálila na vôni trochu pripálenej kávy. Skôr to majú na svedomí triesloviny - čo sú kyslé polyfenoly - ale to iba hádam ;\ Triesloviny sa reakciou s NaOH rozkladajú, ale neviem na aké produkty... To stmavnutie každopádne spôsobila reakcia trieslovín s NaOH.

(Až nabudúce nebudeš vedieť zužitkovať prvotriedny pu-erh, pošli mi ho, s radosťou sa ho ujmem ;P)

Daj mydlu čas zo týždeň-dva. Zjemnie, aj vôňa sa zmení. Tie vločky, ak sú na povrchu, by mohla byť sóda Na2CO3, je to dosť zásaditá zlúčenina a môže aj trochu popáliť jazyk. Vnútri by hmota mala dozrieť a povrch potom budeš musieť od tej sódy umyť.

Btw. mne med v mydle skaramelizuje aj počas gélovej fázy, bez ďalšieho prihrievania, len pod prikrývkou. A potom vonia v mydle...
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: troubleshooting cajove mydlo s medom a kakaom

katka
caj nebol samozrejme osladeny - a tie triesloviny mi potom aj napadli, spravila som ho extra silny a chutil vynimocne nahorklo - takze zahada zapachu aj tmavej farby je pravdepodobne vyriesena
(praveze prvotriedny caj viem zuzitkovat, toto bola hlupost;)

tie vlocky - neboli n apovrchu, ale v celom mydle - neboli sice naplnene NaOH - ale boli na rozdiel od ostatnej hmoty svetle - ale celkovo v hmote boli po vychladnuti dierky a v nich roztok, mozno slabe premixovanie..?
kazdopadne - po rebatchingu vyzera hmota luxusne - ako husty cokoladovy puding, jednoliaty, aj po vychladnuti, ta nie prave najprijemnejsia vona takmer vyprchala, uvidim, az ho vyklopim a nakrajam, mozno to nebude az taky pruser;)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: troubleshooting cajove mydlo s medom a kakaom

Evik
Administrátor
Teda, to sú ale príhody :) Už si tretia,ktorá má pri použití rúry problém so separáciou mydla, tak mi to nedalo a trochu som pohľadala na internete no a našla som celkom dosť odkazov, kde uvádzajú, že prehriatie mydla môže spôsobiť separáciu!
Obzvlášť na to upozorňovali pri mydlách s použitím mlieka A medu! Takže si myslím,že tentokrát to bude ono.

http://millersoap.com/botched.html


No a o tom smrade TI nič asi nepoviem, sama som čaj ešte neskúšala, ale môže byť!
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: troubleshooting cajove mydlo s medom a kakaom

katka
konecny vysledok - po 4 dnoch som rebatchovane mydlo nakrajala, pekn ahomogenna hmota, tmavohneda farba a neprijemny pach, momentalne este tvrdne, ale pre mna je to uz pase
- pri teste pekne penilo, ale aj farbilo trochu do hneda a neprijemna vona dovi dopo...

nechala som si aj kusok toho povodneho, nafotim ich na porovnanie

momentalne sa robi dalsie, peciem, dam si pozor na teplotu
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: troubleshooting cajove mydlo s medom a kakaom

Evik
Administrátor
Katka, nevadí, aspoň si si vyskúšala "rebatching"! Hádam to druhé už vyjde dobre, držím palce!
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: troubleshooting cajove mydlo s medom a kakaom

katka
dakujem.) ved ja to aj tak beriem
nafotila som teda vysledne produkty

pred rebatchingom (su viditelne tie svetle zrna):


po rebatchingu:



mydlu (aj pokazenemu) zdar!




k.