pouzitie alkoholu

classic Klasický list Seznam threaded Témata
7 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

pouzitie alkoholu

katka
ahoj, nasla som na nete informaciu, ze napr rubova strana mydla sa poprasi alkoholom, pripadne, ked chceme oddelit dve farebne vrstvy, tak medzi ne tiez alkohol - co to vlastne spravi?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: pouzitie alkoholu

Evik
Administrátor
Ahoj,

alkohol je veľmi dobré rozpúšťadlo mydla, takže sa ním poprašujú strany mydiel ktoré chceš zlepiť s inými. Používa sa to hlavne v melt&pour metóde. Teda napríklad, ak chceš dvojfarebné mydlo, vyrobíš najprv jednu vrstvu mydla v jednej farbe, keď stvrdne, postriekaš ju alkoholom a vyleješ na to druhú vrstvu mydla. Ak by si nepostriekala alkoholom, mohlo by sa stať, že sa Ti po stvrdnutí tieto dve vrstvy oddelia (pri melt & pour sa alkoholom striekajú všetky strany mydla ktoré sa majú zlepiť s iným mydlom, nemusia to byť len vrstvy).

Zatiaľ som o tom nepočula pri výrobe mydla metódou za studena, pretože ak by si vylievala druhú vrstvu ešte surového mydla na tú prvú, tak tá prvá je schopná alkalickou reakciou rozrušiť povrch prvej vrstvy a nie je potrebný na spojenie alkohol. Ale ak ho použiješ, nič zlé sa zrejme nestane.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: pouzitie alkoholu

katka
vdaka;)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: pouzitie alkoholu

mihal
keď pridám alkohol v stope čo sa stane? napr ked chce do alkoholu vyluhovať silice/arómy? napr vanilku?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: pouzitie alkoholu

Kleopetra
Vanilka sa dá vyluhovať aj v oleji - a ten keď by sa potom pridal v stope... snáď by neprestala voniať...?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: pouzitie alkoholu

tomina
Kleopetra, musím tě zklamat, vůně vanilkového macerátu není nijak intenzivní, pokud jde o použití do krémů, tělových mlék apod. - tam jistě uplatnění takový macerát najde - tam ani nijak zvlášť silnou vůni nechceme, byla by obtěžující, ale v mýdle se bohužel úplně ztratí


Ale dovolím si se trošku rozvést téma, a ti, kteří nesouhlasíte, prosím nekamenujte mě
co se týká vanilky, bohužel pro zastánce "čistě" přírodních mýdel, vanilkovou, kokosovou, čokoládovou, kávovou a jim podobné "gurmánské" vůně jsou v čistě přírodním, nechemickém procesu nedosažitelné, protože takové přírodní vůně nejsou. Snad možná trošku med, nebo mléko a kakao, či káva, ale kdo si představí, že kávové mýdlo bude vonět, jako čerstvě zalitá káva - bude zklamaný - taková mýdla voní spíš tak trochu jako náznakem, vůně jsou jaksi v pozadí a jsou jen lehce znatelné a identifikovatelné. Za sebe musím říci, že to mám ráda. Mě mýdlo musí příjemně "vonět" při mydlení, ale nechci, aby vůně zůstávala na kůži i po umytí, od toho jsou kolínské, toaletky a parfémy.

Když se moje mýdla začala šířit mezi mé známé a jejich známé...........byla jsem moc překvapená, jak hodně většině záleží na tom, jak mýdlo voní, a jak málo se zajímali o to, jaké má vlastnosti. To je moc velká škoda pro každé poctivě udělané přírodní mýdlo, protože vůně v mýdle je jen špička na ledovci, pečující vlastnosti mýdla to nijak neovlivňuje, je to jen estetická záležitost.
Ostatně si myslím, že naprosto striktní odmítání umělých vůní (samozřejmě bavíme se o vůních vyrobených pro použití v kosmetice - zvlášť pokud jsou chemicky co nejméně dráždivé - tzv. ANTIALERGIK) je jen "postoj". Takových vonných olejů dáváme do mýdel relativně velmi malé množství, takové oleje se nevstřebávají kůží, mají velké molekuly, a pokud budu upřímná, mám několik zážitků s esenciálními oleji, které pořádně podráždily kůži - ne všechno je bezpečné, nebo lepší jen proto, že je to přírodní.
Je paradoxní, že se takto do detailu zbýváme tím, čím se myjeme, ale drtivá většina z nás už tak striktně nekouká na to, co spolkne a musí strávit (taková návštěva "MEKÁČE"), a což teprve, v čem pereme prádlo, které se celý den dotýká naší pokožky......

Nic se nemá přehánět a pokud takový vonný olej nedráždí a přijemně voní, pak je dobrou volbou pro ty, co si chtějí při mytí užít trošku gurmánských požitků. A je to rozhodně praktičtější a levnější řešení, než macerovat drahé suroviny v drahých olejích.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: pouzitie alkoholu

tomina
Tento příspěvek byl aktualizován .
Odpověď na tento příspěvek od katka
katka napsal(a)
ahoj, nasla som na nete informaciu, ze napr rubova strana mydla sa poprasi alkoholom, pripadne, ked chceme oddelit dve farebne vrstvy, tak medzi ne tiez alkohol - co to vlastne spravi?
I já jsem narazila na podobnou informaci a to v souvislosti s povrchem mýdla, které máte nalité ve formě, předpokládá se, že mýdlo bude procházet gelovou fází a jde o to, aby se na povrchu (plocha, která se nedotýká formy) - většinou jde o dekorovanou a prokreslovanou vrchní plochu - nevytvořila taková ta sodná, zmatnělá krusta, která udělá šedavý povlak, utlumí barvy a nevypadá vůbec pěkně.
Autorka návodu postupuje tak, že mýdlo po nalití cca po 10 minutách postříká mlhou alkoholu, přikryje, po půl hodině znovu zamlží alkoholem a nakonec to ještě jednou udělá po další hodině. Povrch jejích mýdel byl teda dokonalý, žádné zašednutí, lesklý a hladký povrch, zářivé barvy.
Je to pro mě docela čerstvá informace a určitě to vyzkouším, ale zrající hotové mýdlo jsem na té zbělalé ploše zkoušela přetřít ubrouslem namočeným do alkoholu a je teda fakt, že barvy na mýdle "vylezly" a ten popelavý nádech zmizel.

vlevo mýdlo před, vpravo po otření 70% alkoholem