ovoce v mýdlech+pivní mýdlo

classic Klasický list Seznam threaded Témata
6 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

ovoce v mýdlech+pivní mýdlo

Iris
Občas u některých mýdel od mýdloték je psáno složení,ovšem ne postup,ani kolik čeho..narazila jsem i na mýdlo banánové a avokádové s tím,že je do stopy přidáván celý rozmixovaný banán+med a nebo to avokádo.Výživa pro pokožku je to prý úžasná,chci to zkusit,máte tu někdo s tím už nějaké zkušenosti? Mám obavy,že banán mi ztmavne,osobně bych přidala k němu ještě šťávu z půlky citronu a množství této tekutiny bych odečetla od destilky.Také si říkám..nezačne se to ovoce v mýdle kazit?
Pivní mýdlo..údajně se destilka nahradí světlým pivem,plus do stopy se přidává výtažek z chmele..zkoušel jste to někdo?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: ovoce v mýdlech+pivní mýdlo

Yves
Zdravím - jsem sice začátečník, ale snad se již můžu aspoň s vlastními postřehy přidat k diskuzi. Mám v sortimentu mýdlo z bílého vína (alkoholu), s pivem to bude podobné - musí se předem vyvařit alkohol. U piva jsem četla, že stačí to nechat "zvětrat" pár dní v otevřené míse na lince. Já víno převařila, a stejně mi v něm alkohol zůstal. Až tak to nevadilo, ale veeeelmi to urychlilo stopu, až jsem se bála, abych hmotu nemusela do formy přendávat zednickou lžící. Samozřejmě jsem mýdlo ve formě chladila (venku už je zima, takže přes noc venku na parapetu) - protože víno obsahuje spousta cukru, tak aby se nepřehřálo.
Co se týče ovocných a zeleninových složek v mýdlech, potýkala jsem se s pár obtížemi, které se ale snad dají jednoduše vyřešit. Nejdřív to byl pokus o mrkvovo-mléčné mýdlo , no, povedlo se až napotřetí. Poprvé jsem zkusila rozmixovat mrkev s vodou a přidat do stopy. Leč, nevymixovala jsem do stopy, a přesto nalila do formy, bohužel mi skoro vše proteklo ven a nadělalo paseku. Tak to letělo i formou.. Na druhý pokus jsem rozmixovala mrkev s trochou oleje, a vše se po nalití do formy zdálo ok. Ale bohužel jsem ji držela v teple - a mrkev obsahuje cukr.. A tak se mi při krájení polovina mýdla (nebo vody nebo co to bylo) vylilo na pracovní desku a uvnitř mýdla zel tunel Blanka. Takže taky letělo. Napotřetí jsem již nepoužila komplet dužinu, ale rozmixovala jsem mrkev s trochou vody a následně promačkala přes sítko a použila jen šťávu. Navíc jsem odebrala nějakou vodu z roztoku hydroxidu, takže byl silnější - a pak šťávu přidala do vzniklé lehké stopy. Mýdlo jsem zachladila, a nakonec se zdařilo. Bylo sice po 24 hodinách měkké, že se skoro nedalo orazítkovat, ale nyní po pár dnech už není mazlavé a je v pořádku, po odpaření přebytečné vody.
Dnes jsem dělala na druhý pokus i okurkové s jogurtem (inspirace u Evik, kde dělá citronové s jogurtem), a teď to tuhne za oknem, tak uvidíme zítra. Mám i koupené avokádo, taky čeká na svoji kostku.
Nebála bych se takových složek v mýdlech, myslím, že zkažení nehrozí - prošlo přece saponifikací. Nenechala bych ho asi zrát rok, ale úplné krátké doby spotřeby bych se neobávala. Případně jde přidat vitamín E.
Hodně štěstí :-) Snad jsem trochu pomohla.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: ovoce v mýdlech+pivní mýdlo

Sonča
Prosím prosím, můžete mi poradit nějaký zaručený a vyzkoušený recept na mýdlo z avokáda, nebo okurky, které se opravdu povede? Tak nějak se s tím peru (nevím, zda přidat pyré, nebo jen šťávu, co kam kdy přidat, co od čeho odečíst a tak...). Za každou radu, nebo trik budu moc ráda... děkuji
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: ovoce v mýdlech+pivní mýdlo

Evik
Administrátor
Ahoj Sonča,

na avokádové mám tu:

http://moderna.alchymistka.eu/2012/06/avokadove-smotanove-mydlo.html

Môžeš tú smotanu úplne vynechať a namiesto nej dať normálne vodu. Tiež nemusíš dávať v stope tú kôstku.

To pivové ešte musím spísať... ale postnem.

Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: ovoce v mýdlech+pivní mýdlo

Iris
Odpověď na tento příspěvek od Sonča


Ahoj,tu vkládám foto mého okurkového mýdla s aloe vera a trochou zeleného jílu..byl to také pokus a vyšel,tak se ráda podělím o postup a složení.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
350g řepkový olej
330g slunečnicový
320g kokosový

139NaOH
380g tekutina(destilovaná voda+šťáva z 1 okurky )
------------------------------------------------------------------
Okurku jsem nastrouhala na jemno,přes plátýnko zcedila a vyždímala šťávu,kterou jsem přidala k destilce,tak,aby ve výsledku bylo těch 380g tekutiny pro rozmíchání roztoku.Okurkovou vyždímanou dřeň jsem pak ještě přidávala do stopy.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
stopa-2PL mix okurková dřeň+dužnina z aloe-taktéž rozmixovaná
         1,5PL olivový panenský olej
          10ml EO aloe vera
          2čl zelený jíl
vše mícháno při 30'C..trvalo to trochu déle,než došlo k fázi stopy,ale alespoň se vše řádně promíchalo a ve výsledku bylo fajn mýdlo,jsem s ním spokojena.Jo a výtažek z grepového jadérka,abych nezapomněla..přidávám do rozpuštěných olejů.
Tak dej vědět,zda se zadařilo;-)..Irča
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: ovoce v mýdlech+pivní mýdlo

Sonča
Odpověď na tento příspěvek od Evik
Děkuji :) Hned jak vyzkouším, dám sem nějakou zpětnou vazbu :)