netuhne

classic Klasický list Seznam threaded Témata
8 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

netuhne

lukin
dobrý den / večer,
dnes jsem zkoušel poprvé mýdlo, recept:
 550 gr vepřového sádla, 500 ml slunečnicového oleje, 150 gr hydroxidu sodného (louhu sodného) a 400 ml destilované vody a vonný olejíček

Jel jsem podle receptu, smíchal a ohřál tuky, rozmíchal vodu s louhem, pomalu tuk a louh dal k sobě, míchal lžící asi 30min ( tyč. mixér mám, ale bylo mi blbé ho použít do kyseliny, když jej používáme na pokrmy).
Zdálo se mi to ještě dost tekuté (prý to má být jako pudink ale v mém případě hoooodně řidký), ale v receptu bylo psáno, že se to má vlít do formy ještě teplé, tak jsem se bál, aby to zbytečně nevychadlo a teď se bojím, že mi to nezatuhne do zítra. Mám to v krabici od bot, vyložené peč. papírem, krabici zabalenou pod 3 dekama a dvěma polštáři.
Co s tím, když nezatuhnou?
zítra ve 3h odpoledne se na to musím podívat.jak to dopadlo
díky za pomoc (:
lukin
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: netuhne

Yves
Zdravím - tak jak jste dopadl?  Osobně bych řekla, že to bylo tím mícháním. Četla jsem, že ruční míchání vyžaduje trpělivost, a hodně času - hodinu i více vytrvalého kvedlání. Mixérem je to za chviličku, ale chápu ten vnitřní rozpor s mícháním žíraviny. Já jsem mixér už obětovala, a i když liji mýdla třeba řidší, 99% mi do 24 ztuhnou. Pokud ne, není to problém míchání či mixování, ale složení.. Váš recept se zdá trochu přehydroxidovaný - podle Soapcalc by mělo být hydroxidu i při 0% přetučnění 145. Takže si myslím, že Vaše mýdlo bude dost zásadité. Ale to tuhnutí bude podle mě v míchání..
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: netuhne

lukin
tak jsem se dnes díval a měl jsem pravdu, trochu to přece jen zatuhlo, ale pořád se to lepí, jako by vršet teče, přirovnal bych to k těstu na lívance, zabořím do toho prst, smočím prst.
Tak co s tím?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: netuhne

lukin
Odpověď na tento příspěvek od Yves
je takové, líbí se mi ten odborný název pro to - blemcavé (:
jako hooooooooooooooooooodně  rozmočené mýdlo
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: netuhne

Yves
asi bych zkusila dát formu do lednice, případně do mrazáku, pokusit se mýdlo dostat ven. pak bych ho nakrájela a nechala dlooouho proschnout a následně by se vidělo podle zásaditosti.. pokud by ani za delší čas nebylo použitelné, rozstrouhala bych ho a udělala rebatch ;-) návody tady na fóru jistě pomůžou..
no a na druhý pokus bych si fakt zkusila použít mixér.. a měřit teploty před smícháním (oleje i louh by měly mít zhruba stejnou teplotu, já míchám za vyšší, asi 45, ale všeobecně se doporučuje kolem 30..)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: netuhne

Whitehorse
Zdravim. Pro priste bych zkusila jeste odvazit vsechny oleje,ne jen ty tuhe. 500ml oleje se nerovna 500g ale bylo by to jen kolem 460g-odhadem. I pro 550g sadla a 500g slunecnicoveho pri 5% pretucneni by melo byt NaOH podle soapcalcu jen 138g a to jeste zaokrouhleno nahoru.
A druhym problemem muze byt i druh voneho olejicku...
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: netuhne

lukin
Odpověď na tento příspěvek od lukin
tak jsem vzal tyč. mixer a rozehřál to, rozmixoval ( mixer asi 7x umyl i v octu, aby ho mamka mohla dál použít v kuchyni)
a zatuhlo to (: posílám fotky, jen se mi tam udělaly hnědé tečky, voní to jako mýdlo, které se kdysi dělalo- Jelen na koberce  teď ho nechám aspoň měsíc vyvětrat. posílám fotky (:
celý
rozkrájený
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: netuhne

Yves
Vida, ani jsem si nějak nevšimla, že gramáž byla v g a ml, v tom bude pravděpodobně ten problém.. každopádně hurá, že se zdařilo.
Až bude mýdlo vyzrálé, ještě bych ho radši změřila PH papírkem.