mydlo nepreslo gelovou fazou

classic Klasický list Seznam threaded Témata
5 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

mydlo nepreslo gelovou fazou

pokus
Zdravim, vyrabala som mydlo, ktore mi vsak nepreslo gelovou fazou. Neprecitala som si poriadne navod a po naliati do formy som ho nezakryla, aby malo dostatok tepla. Da sa s tym nieco spravit?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: mydlo nepreslo gelovou fazou

Evik
Administrátor
Ahoj pokus,

to, že mydlo neprešlo fázou gélu vôbec nevadí. Len mu bude dlhšie trvať (cca 2 týždne), kým dobehne reakcia zmydelnenia a bude sa dať použiť.

Inak ako vieš, že neprešla fáza gélu? V lete je to dosť nepravdepodobné ak si ho nedala do chladničky.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: mydlo nepreslo gelovou fazou

pokus
Bolo mazlave, nekonzistentne, na vrchu malo stuhnutu korku ale pod nou bolo makke. Nedalo sa vybrat z formy. Dala som ho do rury na 3 hodiny pri teplote 50.stupnov celzia a nasledne na 24 hodin zakryla dekou. Potom uz bolo tuhe a dalo sa krajat a momentalne cakam 4 tyzdne na zmeranie ph
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: mydlo nepreslo gelovou fazou

Evik
Administrátor
To skorej vyzerá na mydlo, ktoré prešlo fázou gélu, ale nestihlo ešte skryštalizovať. Aj mydlo, ktoré neprejde fázou gélu je obvykle tuhé do niekoľkých hodín, naopak, to ktoré fázou gélu prešlo býva gélovité, pod tvrdšou "krustou", aj dva dni, obzvlášť ak je vonku teplo.

Pozná sa to tak, že mydlo pod kôrkou má tmavší a priesvitnejší vzhľad a gélovitú konzistenciu v porovnaní s kôrkou.

Aký to bol recept (vrátane vody a NaOH)? Mohlo byť mäkké a neprejsť fázou gélu aj ak tam bolo veľmi veľa nenasýtených olejov, prípadne priveľa vody a podobne.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: mydlo nepreslo gelovou fazou

pokus
436 g olivového oleje
215 g kokosového oleje
23 g sušeného mléka
93 g hydroxidu sodného
247 g destilované vody
20 g rozpuštěného medu