moje druhé mýdlo SUSU

classic Klasický list Seznam threaded Témata
4 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

moje druhé mýdlo SUSU

Susu
Tento příspěvek byl aktualizován .
Protože už mi pomalu dochází várka prví dávky, tak jsem se pustila do svého druhého mýdla. Přičemž sem použila recept na základní mýdlo, takže palmový olej + řepkový olej. (Moje první mýdlo bylo z oleje slunečnicového a vepřového sádla - ten recept sem našla někde v časopise). Tyhle stránky jsou super.
Tentokrát jsem měla jsem ale při výrobě měla menší komplikaci. A tj. že mýdlo sem nalila do forem ... avšak po čase se na vrchu začal objevovat olej. Napadlo mě to ještě několikrát průběžně promíchat. A teď se zdá, že už se tam ten olej neobjeví. Tak snad to dobře dopadne. Přikládám fotografii



No a ještě bych měla jeden dotaz. Mýdlo vždy nalévám do nějakých podobných mystiček jako jsou na obrázku, avšak jsou vystlané fólií, která vytvoří na povrchu kostky vždycky takové pro mne nepěkné rýhování a nejednotný a nehladký povrch. Jak tedy docílit toho aby to ten povrch byl rovný??? Předem díky za vaše komentáře!

A do čeho odléváte mýdla vy? :)

A ještě byl takový pro mne zajímavý poznatek, že ty mýdla v těch větších fotmách strašně pomalu tuhnou. Je to už 20 hodin a jestě to není tuhé, kdežto to mýdlo v té malé krabičce - to bylo tuhé téměř hned. Může to být tím, že jsem do zbytku té hmoty ještě přidávala další koření a znovu jsem ji důkladně promíchávala?

Krásný den všem :)

Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: moje druhé mýdlo SUSU

Susu
tak už je to více než 24 hod a ty dvě velký formy ne a ne ztuhnout :/
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: moje druhé mýdlo SUSU

Lucie
Místo folie můžeš použít přesně nastříhaný pečící papír kterým formu polepíš, ale nějakým rýhám se tak nevyhneš. Nejlepší je používat silikonové formy z těch mýdlo vyhopská samo. Jinak k tomu tuhnutí, je úplně normální že v větší formě tuhne pomaleji, je to hlavně tím že mýdlo když není v chladu a je ho víc prochází tzv. gelovou fází, vygoogli si to. Mýdlo v malé formičce ale paradoxně potřebuje trochu delší čas protože i když ztuhne trvá mu dva tři dny než úplně vytuhne a nemazlá a nehrozí rozpadnutí. Když mýdlo ve větší formě zabalíš na noc do peřin za cca 15 - 24 hodin by mělo být tuhé, mezitím ovšem úplně ztekutí, zprůhlední při vysokých teplotách které samo vytvoří a pak ztuhne nadobro. Záleží asi na použítých olejích a jestli si mýdlo lila teprve když nechávalo stopu. Ale není na závadu když tuhne déle. Má se mu správně nechat den, než se vyklopí z formy.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: moje druhé mýdlo SUSU

Lucie
Ještě jsem zapoměla... pokud větší množství mýdla nenecháš projít gelovou fází, necháváš ho jen tak na vzduchu bude trvat déle než ztuhne. Ale jsou to dva postupy. Buď a nebo neznamená to že to děláš špatně. Mýdlo které nezgelovatí bude mít víc mléčnou barvu. Jenom prostě tuhne déle klidně 2 3 dny