mýdlo je tvrdé

classic Klasický list Seznam threaded Témata
4 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

mýdlo je tvrdé

LukasNVpP
Dobrý den,

tak jsem udělal své první mýdlo a je tvrdé jako kosový ořech :-) Nevím kde se stala chyba, ale mýdlo je tvrdé už 3. den a nedá se krájet (drolí se).
Postup výroby a seznam surovin:

Olivový olej 250 g
Kokosový tuk 150 g
Slunecnicový olej 100 g
NaOH 135 g
Destilovaná voda 190 g
Mletá skořice
Kokosová moučka

Oleje a tuky smíchané a zahřáty na cca 37 stupňů
NaOH rozpuštěno v destilované vodě a schlazeno na cca 37 stupňů
Vše smíchané a rozmíchané do fáze stopy. Do části mýdlové hmoty přidána mletá skořice a kokosová moučka. Vylito do formy a zabaleno do deky (když jsem na to dal ruku tak to bylo docela teplý)
Po dvanácti hodinách vyklopeno a tvrdé jak šutr - tento stav trvá. Nedá se krájet.

Kde se stala chyba a co se s tím dá dělat?

Děkuji za odpověď

Kde je chyba
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: mýdlo je tvrdé

LukasNVpP
tak už asivím kde je chyba. Že by množství NaOH? Blbec jsem to nepřepočítal na 500 g
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: mýdlo je tvrdé

Evik
Administrátor
AHoj Lukáš, áno, je to dvojnásobné množstvo NaOH.

Doporučujem mydlo prerobiť:

1. Rozpusti v pomalom hrnci alebo vo vodnom kúpeli v 190g vody mydlo nakrájané na kocky
2. Dováž 500g olejov presne z receptu (to je množstvo a pomery ktoré Ti chýba)
3. Prilej do rozpusteného mydla oleje a poriadne premiešaj
4. Povar až kým neprejde mydlo fázou gélu - otestuj na pH samozrejme
5. Keď bude pH nízke, daj do foriem a počkaj kým vychladne

Ak by sa ti zdalo málo vody (mydlo sa nerozpúšťa) tak pridaj.



Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: mýdlo je tvrdé

LukasNVpP
Děkuji moc za odpověď.

Mýdlo jsem převařil, víceméně podle tvého návodu (bohužel stále nemám jak zjistit PH - nikde nemají papírky), nalil do formy a teď je pro změnu pořád mazlavé. :-) Znamená to, že to neprošlo nějakou fází? Ještě jednou zkusit převařit? Už si připadám jako mladý chemik :-)

Zkusím to pro jistotu udělat znovu a se správným poměrem hydroxidu.

Mýdlaření zdar a potom dám vědět co z toho vylezlo :-D