kokosovo-palmový tuk

classic Klasický list Seznam threaded Témata
9 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

kokosovo-palmový tuk

duun
Tento příspěvek byl aktualizován .
Ahojte dievčatá,

tak som sa na ten palmovo-kokosový tuk pozrela bližšie.

1. Zistila som, že čo do zloženia mastných kyselín a vlastností sú palmojadrový (lebo o ten tu pravdepodobne ide, je biely a tuhý) a kokosový tuk podľa Evkinho SoapCalc dosť podobné a ich NaOH SAP sa líši iba o 7g NaOH na kilogram tuku, čo by sa dalo vyriešiť niekoľkopercentným (5-10%) pretučnením.

2. Čo sa týka pomeru tukov vo výrobku Blesk Melinda 200g, na stránke http://www.nektarzivota.cz/cz-detail-234315-kokosovo-palmovy-tuk-blesk-200ml.html uvádzajú, že ich pomer je 1:1. Takže ak by sme sa na túto informáciu spoľahli, vlastne by sa ten NaOH dal vypočítať pomerne presne, ako keď počítame hmotnosť NaOH pre polovičné množstvo kokosového plus pre také isté množstvo palmojadrového tuku. Beztak sa vo väčšine receptov tieto tuky používajú vo vzájomnom pomere 1:1.

Cena toho tuku sa mi veľmi pozdáva ;) -- 0,67 - 0,80 € za 200g balenie, cez internet.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kokosovo-palmový tuk

duun
Kúpila som dve kilá toho tuku. Po krátkej mailovej konverzácii s manažérom pre odbyt indonézskej firmy PT Salim Ivomas Pratama, ktorá vyrábala tuk Malinda Baker's Fat, vysvitlo, že to, čo obchodníci v SR a ČR vydávajú za veľmi kvalitný a zdravý kokosovo-palmový tuk pre domáce použitie v diétnej kuchyni, je v skutočnosti zmes palmového stearínu a palmového oleja (nie palmojadrového) v pomere zhruba 9:1. Zmes bola pôvodne určená pre použitie v pekárstve ako štruktúrny tuk do pečiva. Mimochodom, tento tuk už od roku 2009 firma v oficiálnej ponuke nemá. Takže do mydla je to použiteľné maximálne ako prostriedok na spevnenie konzistencie, keď zistím, akú to má SAP hodnotu ;\ Stearín dáva veľmi-veľmi tvrdé mydlo - mydlo na pranie.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kokosovo-palmový tuk

KARKULKA
Odpověď na tento příspěvek od duun
Evkine šľahané mydlá sa mi tak zapáčili,že som hneď išla kupiť ten BLESK a už som trikrát som urobila šľahané mydielká.Prvú várku už používame,je jemná,krémová,veľmi dobre sa tým umýva.Mám aj plno fotiek,lebo som skúšala aj farby,raz ich tu dám.Mydlá som vyrábala večer,ráno som ich vybrala z formy,z krabice od BLESKU a dali sa krásne krájať ako krémové maslo.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kokosovo-palmový tuk

duun
Ahoj, Karkulka,
prosím ťa, akú si počítala hodnotu NaOH pre ten Blesk?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kokosovo-palmový tuk

KARKULKA
Tiež som mala informáciu,že zloženie BLESKU je 50/50 ,tak som podľa toho  aj počítala.Posledné mydla som urobila z :
kokos. tuk 500g x 0,183g NaOH = 91,50
palm.  tuk 500g x 0,142              = 71
oliv.olej       50   x 0,135              = 6,75
hroznový ol.40   x 0,129              = 5,16
sezam. olej 10    x 0,134              = 1,34
Spolu  175,75g NaOH , do mydla  som dala 167g NaOH
voda 360g.
Podľa toho,čo si zistila,to nie je správne,ale čo už.Možno Evka nás usmerní koľko by to malo byť .
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kokosovo-palmový tuk

duun
Vďaka za užitočné info. Ja stále neviem celkom presné zloženie toho tuku, aj keď ten manažér napísal 10% palmového oleja a zvyšok mali byť "príchuť, stearín a pod." Keďže vôňu ani príchuť som v tom tuku nezbadala takmer žiadnu, usúdila som, že zvyšný objem bude zrejme ten stearín.
SAP NaOH stearínu na internete uvádzajú 0,137 - 0,147 . Palmový olej má 0,142. Keby sme vzali ako hodnotu SAP celého Blesku 0,142 (priemer tých dvoch hodnôt a zároveň aj SAP palmového oleja), oproti pôvodnej hodnote, ktorú si vypočítala ako pre palmový a kokosový tuk to je na 1,10 kg tuku iba o 4,5 gramu NaOH menej. Ja do najbližšieho mydla skúsim počítať Blesk ako palmový olej, t.e. SAP NaOH 0,142 plus nejaké 5% pretučnenie. Dám potom vedieť,ako to dopadlo ;)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kokosovo-palmový tuk

Evik
Administrátor
Ahoj dievčatá, teší ma, že úspešne mydlujete, k tomu stearínu. Stearín je kyselina stearová, takže v soapcalc ju nájdete pod pojmom Stearic Acid - toľko k výpočtu NaOH. Má podobné vlastnosti ako palmový tuk - tvrdé mydlo, krémová pena - ale pozor, má vysušujúci efekt, takže to netreba prehnať.
Inak, ak je to naozaj 90% kyselina stearová, tak to je úplne super, hromada receptov pre kozmetiku používa kyselinu stearovú, ako spevňovač, napríklad sa dá použiť do pevných deodorantov.
No a v mydlárstve - tak kyselina stearová (stearín, stearic acid) je priamo NUTNÁ pre výrobu mydla krémového - to je také čo má konzistenciu krému, super vec, už som jedno spravila, snáď sa konečne dostanem k opublikovanou výsledkov. Hľadajte na nete "cream soap".
Takže buď ju používajte ako náhradu palmového tuku, prípadne do receptov, kde sa pýta kyselina stearová - ešte jedna vec, 100% kyselina stearová je dosŤ tvrdá a lámavá aj za izbovej teploty, takže ak je ten kokosovo-palmový tuk roztierateľný, tak to znamená, že má asi viac ako 10% kokosového tuku.

Ja si spomínam, že som tento tuk používala ako 50/50 kokosový/palmový a mydlá som mala naozaj veľmi tvrdé - tak teraz už viem prečo :)

Poreferujte o výsledkoch, je to zaujímavé, snáď prídeme na ideálny pomer!

Veľa štastia!

Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kokosovo-palmový tuk

duun
Evik, SoapCalc pozná aj kyselinu stearovú a aj Palm Stearin. Palm stearin je priemyselný produkt spracovania palmového oleja.  Má mierne odlišné vlastnosti ako samotná kyselina stearová  a aj iné SAP NaOH. Na počudovanie v zložení Palm Stearínu SoapCalc uvádza ina 5% stearovej kyseliny a väčšinu tvoria kyselina palmitová a olejová ;\.
Kokosový tuk vraj vôbec nie je zložkou Blesku (Blesk vyrába koncern, ktorý pestuje a spracováva plody palmy olejovej).
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kokosovo-palmový tuk

Evik
Administrátor
Zdá sa, že je v tom väčší neporiadok než sa zdá, takže zrekapitulujme.

Kyselina stearová (stearic acid) = mastná kyselina

Stearín (Tristearin) je molekula glycerolu na ktorú sú napojené tri kyseliny stearové  - teda klasická forma akejkoľvek mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza v tukoch a olejoch.

Pri reakcii zmydelnenia teda vezmeme tuk, ktorý obsahuje okrem iných aj kyselinu stearovú vo forme stearínu a reakciou s NaOH vzniká glycerol a sodium stearat - soľ  kyseliny stearovej (mydlo).

Z tukov má najväčšie množstvo stearínu loj, bambucké maslo a kakaové maslo.

Podľa oficiálnej definície stearín je teda kyselina stearová napojená na glycerol. Platí teda výpočet NaOH ako pre kyselinu stearovú. Palmový olej ale obsahuje hlavne kyselinu palmitovú a len cca 5% kyseliny stearovej!

No a teraz sa pozrime na to čo je palmový stearín - podľa dostupných zdrojov zisťujem, že sa jedná o pevnú frakciu palmového oleja, ktorý sa oddeľuje od tekutej frakcie (olein) procesom zvaným frakcionizácia. Takže tu je vysvetlenie, prečo Palm Stearin v soapcalc má len 5% kyseliny stearovej - pretože sa nejedná o stearín v pravom slova zmysle, ale len o pevnú časť palmového oleja.

Ďakujem za upozornenie, ani som netušila, že sa tieto názvy používajú tak svojvoľne, dvakrát na niečo iné (to je ako s pojmom "glycerínové mydlo").

Takže zrejme používať Palm Stearin v Soapcalc, to bude ten Blesk.