kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

classic Klasický list Seznam threaded Témata
21 zpráv Volby
12
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

tamara
Ahoj Evi,
v prvom rade, fasacky blog!!! :), s vynikajucou urovnou informacii vdaka ktorym mame doma uz len home-made mydlo.  
Avsak mam jednu otazocku ohladom vyroby mydla studenou metodou. Chcela by som vyskusat pridat do mydla kozie mlieko len neviem kedy, logicky z receptu vyplyva ze po stope ked sa pridavaju vsetky ostatne casti, kolko a ci mlieko pasterizovat alebo nechat v prirodnej forme???
Dakujem za info :)
Tamara
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Evik
Administrátor
Ahoj Tamara!

Ďakujem za pochvalu, strašne ma teší, že si z toho niekto niečo odnáša!
Čo sa týka mlieka, no tak za tým je celá teória a dokonca je o tom aj kniha, teraz som robila mydlo s mliekom (čoskoro vložím podrobný návod).

Problém s mliekom je, že ho nemôžeš naliať do stopy, pretože ak ho máš dať dostatočné množstvo, tak tam budeš mať priveľa vody a celé si to zriediš a môžeš tým aj strašne spomaliť a zastaviť mydlotvornú reakciu.

Takže sú dva spôsoby:
1) buď pridáš sušené mlieko do tukov - a keď sa zohrejú a rozpustia, tak ich zmiešaš s olejmi - celé by to malo mať cca 40-45°C, a potom pridáš NaOH zhruba v rovnakej teplote - no a zbytok klasicky (takto som to robila ja)

2) alebo rozpustíš NaOH priamo v mlieku namiesto vody, ale pozor, tu sú problematické dve veci:
a) cukry v mlieku pôsobením exotermnej reakcie s NaOH skaramelizujú a teda to celé strašne zhnedne a bude zapáchať
b) nebudeš vidieť, či sa NaOH už rozpustil alebo nie - lebo mlieko samozrejme nie je priesvitné ako voda - ale to ak už máš v ruke tak ani nemusíš vidieť

Preto a) sa v spôsobe 2) mlieko najprv zmrazí v chadničke na kocky. Celá nádoba v ktorej miešaš NaOH sa postaví do inej plnej ľadu a NaOH sypeš keď je zmrazené mlieko v nádobe už trošku rozpustené - teplom sa rozpustí celé, ale toto teplo minimalizuješ práve ľadom vo vonkajšej nádobe a studenou teplotou mlieka - a tak aj celkové zhnednutie.

Po rozpustení NaOH pokračuješ ako obvykle v studenom procese.

Zdá sa mi to komplikované, takže ja som robila 1), ale musím povedať, že sa mi sušené mlieko v tukoch veru bohvieako nerozpustilo, mydlo má hnedastú farbu a je trochu pehavé.

Aha - ešte jedna dôležitá vec - reakciou mlieka a NaOH vznikajú výpary amoniaku - takže to vraj má na začiatku smrdieť, ale sa to vyparí - mne sa nič také nestalo pri 1), aj keď sa malo.


Aha, počkaj, ešte je spôsob 3) - rebatching! Vyrobíš si mydlo, na druhý deň ho nastrúhaš alebo nakrájaš na kocky a rozpustíš v mlieku. Potom to nadávkuješ do formičiek a je to.

Tak veľa štastia!







Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Evik
Administrátor
Odpověď na tento příspěvek od tamara
Pre sušené mlieko a rebatching si pomery nepamätám z hlavy, pozriem doma dnes večer a hodím to sem, alebo rovno napíšem príspevok!
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Evik
Administrátor
Odpověď na tento příspěvek od Evik
K tej pasterizácii - netuším, v magickej knihe sa to neuvádza, zrejme sa predpokladá že je už pasterizované z obchodu, ale teraz pozerám v angličtine na ehow píšu nasledovné:

"Although you can still use pasteurized goat milk to make your soap, filtered goat milk (unpasteurized but run through a milk filter to remove foreign objects) provides the richest goat milk for soap since it still contains all the amino acids and enzymes that provide goat milk with most of its moisturizing ability.

Read more: Homemade Goat Milk Soap | eHow.com http://www.ehow.com/way_5501294_homemade-goat-milk-soap.html#ixzz1Ygou50zY"

Teda že nepasterizované, prefiltrované mlieko je lepšie lebo obsahuje všetky výživné látky a enzýmy a že to má na pokožku najlepší vplyv.


Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

karkulka
Áno,ale platí to iba do 40 °C,preto ak pridáš surové ,nepasterizované mlieko do mydla,keď ešte je viac ako 40 °C,enzýmy si práve zabila.Preto čokoľvek pasterizované,mlieko,mliečné výrobky,a.t.ď sú mrtva strava a nepomôžu ani pridané,umelo vyrobené enzýmy,baktérijky,lebo tie majú už vedecky a laboratórne dokázaný úplne iný účinok ako živý originál.Dá sa to porovnať k mydlám,môžeš si kúpiť alebo vyrobiť,obidve sú mydlá,ale...ostatné už vieme.Dávno sa chystám na mliečne mydlo,určite budem robiť zo surového mlieka od kozičky a do 30 °C,tak sa mi to vidí rozumné,keď už chcem využiť všetko skvelé,čo tam je.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

karkulka
Odpověď na tento příspěvek od Evik
Ešte niečo,mlieko v prášku sa tiež vyrába z pasterizovaného mlieka.Je to ako písala duun-prečo -pridávať včelí vosk do mydla?Lebo znie to úžasne bio a prirodzene a kupujúca je calá happy,že urobila niečo dobré pre seba a pre celú rodinu.Prečo pridávať mlieko(pasterizované) do mdla?Pre to isté.Ale iné som sa Ťa chcela opýtať.Myslíš,že by sa dala nahradiť časť vody mliekom rovno do olejov,do zvyšku vody dať NaOH,bude ale koncentrovanejší a tak rozmixovať?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Evik
Administrátor
karkulka napsal(a)
Myslíš,že by sa dala nahradiť časť vody mliekom rovno do olejov,do zvyšku vody dať NaOH,bude ale koncentrovanejší a tak rozmixovať?
Zaujímavý nápad, stojí za pokus. Skúšam prísť na to, čo by sa mohlo potencionálne stať. Áno, prečo vlastne ako navrhuješ rovno najprv nerozpustiť NaOH len v časti vody, nechať vychladnúť v chladničke na nízku teplotu a až potom pridať tekuté mlieko. Tu ale treba dať pozor, pretože je nejaká maximálna koncentrácia NaOH vo vode. Myslím, že 50% je maximum na hranici bezpečnosti, a normálne keď počítaš s vodou bez mlieka tak má roztok 27%. Teda budeš môcť pridať len toľko mlieka, aby to tvorilo 27%, inak bude roztok príliš slabý.

Asi preto sa to takto nerobí, lebo potom mlieka nie je dosť aby sa prejavil jeho účinok? Neviem, sú to len moje úvahy, nemám s tým skúsenosť.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Evik
Administrátor
Odpověď na tento příspěvek od karkulka
karkulka napsal(a)
Dávno sa chystám na mliečne mydlo,určite budem robiť zo surového mlieka od kozičky a do 30 °C,tak sa mi to vidí rozumné,keď už chcem využiť všetko skvelé,čo tam je.
Áno, zabudla som dokonca spomenúť, že mydlo s mliekom sa nezabaľuje do deky, ale naopak, snažíme sa minimalizovať jeho teplotu, takže sa po vyliatí dáva forma rovno do chladničky! Nielen pre to aby sa v prípade nepasterizovaného mlieka nedostalo nad teplotu 40°C a nezabilo enzýmy, ale aj aby nezhnedlo - potom už záleží na tom, ako veľmi chcete aby Vaše mydlo bolo biele :)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

duun
Odpověď na tento příspěvek od Evik
To chladenie mlieka pri rozpúšťaní NaOH by som ešte vylepšila prisypaním soli do ľadového kúpeľa, v ktorom je postavená nádoba s mliekom. Tak teplota ľadového kúpeľa klesne až do mínusu. (Mlieko včera večer priniesla tetka ešte teplé, zmrazím ho na kocky a čoskoro vyskúšam.. ;)
Vďaka, Evik, za cenné rady. Keby som to všetko hľadala po sieti, niečo z toho by mi určite uniklo..
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

duun
Tento příspěvek byl aktualizován .
Odpověď na tento příspěvek od Evik
Pár postrehov po prečítaní článku na
http://southernsoapers.com/:

Koncentrovaný roztok NaOH je veľmi žieravý a nebezpečný. Treba to mať napamäti a bezpodmienečne používať ochranné pomôcky a mať poruke tečúcu vodu a prípadne ocot.

Koncentrovaný roztok zrýchli reakciu a mydlo dosiahne stopu skutočne rýchlo. Treba s tým rátať a používať v recepte iba EO a iné prídavky, o ktorých vieme, že dosiahnutie stopy brzdia alebo aspoň neovplyvňujú (dosiahnutie stopy údajne brzdí levanduľa). Formu mať poruke, nedať sa prekvapiť a pracovať rýchlo.

Maximálna fyzikálne možná koncentrácia čistého NaOH  v čistej vode je 50% (pomer hmotností 1 : 1). Reálne je rozpustnosť ešte znížená nečistotami v NaOH a vo vode. Uvedený zdroj odporúča neznižovať hmotnostný pomer voda : NaOH pod hranicu 1,5 : 1 pre skúsených mydlárov. Extrémisti môžu ísť až na 1,15 : 1, tu však hrozí zlyhanie - technický NaOH sa nemusí vo vode kompletne rozpustiť kvôli v ňom obsiahnutým nečistotám. Bežne používame roztok vody a NaOH v pomere cca 2 : 1, to znamená že pri tejto technike môžeme znížiť množstvo vody iba o štvrtinu až tretinu.

Takže záver: čo sa týka výroby mydla s čerstvým kozím mliekom, toto nám nepomôže. Najmä keď vezmeme do úvahy, že pridanie mlieka môže urýchliť stopu. Táto finta však môže urýchliť tvrdnutie, sušenie mäkších mydiel, skrátiť dobu potrebnú na to, aby mydlo dosiahlo odolnosť proti rozmočeniu.

http://candleandsoap.about.com/ uvádza tretí spôsob pridávania kozieho mlieka do mydla pri studenom procese - pridanie zahusteného kozieho mlieka, ktoré je 2x koncentrovanejšie ako čerstvé. Vtedy sa vraj má použiť koncentrovaný roztok NaOH pripravený s polovičným množstvom vody oproti tomu, ktoré je uvedené v recepte a druhú polovicu tekutiny predstavuje práve kondenzované kozie mlieko, ktoré sa pridá do tukov ešte pred roztokom NaOH a dobre premieša ... nás sa to však netýka, pretože kondenzované kozie mlieko je "mŕtve" a okrem toho u nás sa nepredáva.

Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

katka
caute
dobieham vas ako maratonec s poslabsou kondickou, ale dnes som robila prvykrat mliecne mydlo;)
bolo to vzruso - mala som zive kravske mlieko (funguju u nas mliecne automaty), cize som sa prichystala na narocnejsiu verziu so zmrazovanim (zvysovat koncentraciu NaOH a odhadovat mnozstva som si netrufala) - lavor s kopou ladu a kopu zmrazeneho mlieka:) - hydroxid som sypala pomalicky, krasne sa to rozpustalo, ziaden zapach a po rozpusteni a dobrom zamiesani som pri 40tich stupnoch zamiesala 40stupnove oleje a cele zmixovala, farba az vtedy zacala trosku tmavnut, po pridani medu a silice je pozoruhodne oranzova:) - slo hned do chladnicky a tam si lebedi doteraz
som strasne zvedava

(ostalo mi zmrazene mlieko, tak som ho rozmixovala s marhulovym kompotom a medom - mnamka ako bonus;)


k.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Evik
Gratulujem k prvému mydlu s mliekom :). Premýšľam, prečo je oranžové, niektoré silice menia farbu mydla. Alebo je to tým medom, aj keď mne neoranžovelo od medu, ale môj je svetlý, a zatiaľ nemám skúsenosť s tmavšími.

Nemáš foto? Len tak pre zaujímavosť.

Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

katka
dik;)

este stale tuhne, po 12stich hodinach v chladnicke som ho vybrala a stale je makke, asi sa este nacakam - tak som ho este nefotila. ale silica bola mandarinkova, takze to vyzera ako mandarinkovy krem:) - urcite to bolo nou
len ma udivuje to tuhnutie slo tam asi 15 % palmoveho oleja, 15 % z hroznovych jadiet a zvysok olivac, myslela som, ze ten palmovy to hned vybavi
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

duun
katka napsal(a)
len ma udivuje to tuhnutie slo tam asi 15 % palmoveho oleja, 15 % z hroznovych jadiet a zvysok olivac, myslela som, ze ten palmovy to hned vybavi
Robievam niekedy biele mydlo s kozím mliekom - dávam doň 38% palmového a ešte aj 14% kokosového oleja, zvyšok je slnečnicový a ricínový olej, pretučnenie 5%, v stope ešte 1 a pol lyžice olivového oleja s extraktom na 750g tuku... takto vyzerá:



Všimni si "výzdobu" na povrchu tých srdiečok - to vzniká pri snahe dostať ich zo silikónových formičiek... po troch-štyroch dňoch tuhnutia... sú mäkké, mazľavé s tvrdším jadrom a celkom stvrdnú až vysušením. Takže trpezlivosť ;)

Možno by si mala mydlo pre vyberaním z formy čiastočne alebo úplne zmraziť... ;\ vo forme sa nevysuší a na vyberanie inak bude možno príliš mäkké.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

katka
tak po 36 hodinach som dala celu formu do mrazaku (bolo to len pol kila olejov a obdlznikova plastova forma), po zmrazeni to slo celkom slusne vyklopit a nakrajat, skoro okamzite sa zacala vyparovat voda, fakt je to susenie v takejto forme narocne, mozno to bude aj tym. potom som ale musela odcestovat (stale osm prec), takze neviem, ako pokracuje susenie - myslim ale, ze najtazsia cast je za mnou a tesim sa nanho;)

duun, davala si aj nejaku silicu? - ci by to malo vonat za mliekom
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

duun
Dala som lavandín.. tak to vonia levanduľou..
Mám aj čisto olivové s kozím mliekom - to vonia jemne po mlieku, skoro ako biela čokoláda ;)

To Tvoje bude zrejme voňať aj medom... musí to byť veľmi chutná vôňa ;)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Sisa
Odpověď na tento příspěvek od tamara
Mlieko som pridavala priamo do zmiesanych olejov - susene. 1. Mydielka nemaju hnedastu farbu (neviem pridat foto :( ). 2.  Necitila som ziaden amoniak. 3. Rozmiesalo sa pekne, neostali ziadne hrudky, zrazeniny, atd. :) 4. Pouzila som tiez palmovy tuk a teda mydielka nemaju krasny tvar - podobne ako na predchadzajucej fotu - pri vyberani mydiel z formy niektore casti ostali na forme nalepene, resp. sa trosku popucilo mydielko.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Vedrun
Odpověď na tento příspěvek od Evik
No ja som sa vcera kooonecne odvazila na moje prve mydlo, aby som zacala najjednoduchsim tak som si vybrala Evik tvoje cisto olivove s kozim mliekom - najvhodnejsie pre zaciatocnika :))) Ale uz asi pol roka som skladovala 2l olivoveho oleja kupeneho specialne na toto mydlo a az potom som si precitala manual a ze nie je vhodne pre zaciatocnikov, kedze som s nim nemala co robit nemala som na vyber :) Jediny problem ktory som mala bol ten, ze som si nepohladala v diskusii temu pridavania mlieka (az dnes) a stalo sa mi to, ze sa mi mlieko zrazilo pri zmiesani s hydroxidom. Davala som sice zmrazene kozie cerstve ale vodu som dala nezmrazenu a ani som inak nechladila a hydroxid som vsypala naraz. Proste skusena mydlarka :)))  Ale kedze je to mydlo len pre mna tak som tam pouzila aj to zrazene mlieko - podla mna to nema ako skodit na pokozku (alebo si myslite nieco ine)? Mydlo sa uz rano javilo dost tuhe ale este som nemala cas ho nakrajat. Este by som rada vedela kolko musi take mydlo zriet? Alebo mi viete dat link kde o tom najdem nieco popisane?

Velka vdaka vam za vsetky vase cenne rady ktore tu nachadzam - aj ked obcas po funuse :)

Vedrun
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Pegi
Odpověď na tento příspěvek od Evik
Zdravím,
chtěla bych úvodem moc pochválit blog s velmi přínosnými informacemi! Měla bych ještě jeden nápad, jak přidat mléko. Šlo by sušené mléko smíchat s trochou vody na řidší pastu a přidat ve stopě? Myslíte, že by to neudělalo paseku? 😊 a pak po rozmíchání přidat další věci do stopy jako obvykle....
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: kedy pridat do mydla mlieko a v akom pomere?

Evik
Administrátor
Ahoj Pegi,

ja myslím, že by to určite šlo, len pozor aby si ho dobre rozmiešala. Bude treba poriadne premixovať :) Myslím, že paseku to nenarobí.
12