bílé rohy-závada?

classic Klasický list Seznam threaded Témata
3 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

bílé rohy-závada?

lenka
hezký den, jsem tu nová o mýdlech mám načteno hodně a dnes jsem dělala své první mýdlo. Dělala jsem ten základní recept 500g olivový, 300g kokosový a 200g palmový olej, do stopy jsem dala levanduli a eo levandulový do kukuřičného škrobu (pl), mýdlo jsem dělala v 11 dopoledne a teď na něj mrkla a v rozích je bílý jakoby poprašek? je to něco závadného nebo běžný proces?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: bílé rohy-závada?

lenka
a ještě by mě zajímalo jestli nádobí které jsem použila na přípravu už nemohu používat na běžné vaření? nebo normálně umyjete a používáte i k vaření potravin?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: bílé rohy-závada?

Evik
Administrátor
Odpověď na tento příspěvek od lenka
Ahoj Leni, to je sodný prach (uhličitan sodný), ktorý vznikol reakciou ešte nezreagovaného mydla so vzduchom. Na okrajoch asi preto, lebo tam bolo chladnejšie a mydlo bolo dlhšie surové než uprostred. Nepíšeš v akej forme ho máš (krabica od topánok?), či v tenkostennej alebo nie, či si ho prikryla, alebo nie, a či prešlo fázou gélu alebo nie. To všetko má vplyv na vznik sodného prachu (čím chladnejšie mydlu je, tým dlhšie trvá než zmydelní a tým horší je problém sodného prachu).

Nie je to závada, je to len estetická záležitosť.