TESTOVÁNÍ S BYLINKAMI

classic Klasický list Seznam threaded Témata
5 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

TESTOVÁNÍ S BYLINKAMI

tomina
Tato mýdla jsou vyrobená z jedné 1200 gr dávky jogurtového mýdla, kterou jsem rozdělila na tři díly a zkoušela jsem vůně a bylinky.



Základní recept:
ricinový olej                   95 gr
palmový olej               180 gr
kokosový olej              205 gr
kyselina stearová          60 gr (mýdlo je tvdší)
olivový olej POMACE  660 gr

voda  273 gr, jogurt odtučnělý  183 gr (smíchat, zmrazit na kostky - postupně rozpouštět NaOH - teplota nepřekročila 40°C)
NaOH         169 gr

přetučnění 5%, teplota míchání 32°C, stopa za 2 minuty

poté jsem rozdělila mýdlo na dávky po 400 gr:
1/mýdlo se zeleným čajem
do stopy
- 2 lžíce arašídového oleje
- 2 čajové lžičky chlorely (pro zelenou barvu, příště dám méně, barví opravdu hodně intenzivně - barva po ztuhnutí mýdla ještě ztmavne)
- 10 ml vonného oleje green tea
- 3 čajové sáčky zeleného čaje
tato směs mi zhoustla velmi rychle, skoro okamžitě, formičky jsem musela uhladit nožem, spíš se to jakoby "kydalo", než nalévalo, udělal to vonný olej (nejspíš vůně s alkoholem, nebo glycerolem), vůně po zreagování drží a mýdlo příjemně čajově voní


2/levandulové mýdlo
do stopy
- 2 lžíce arašídového oleje
- 3 pol. lž. sušených levandulových květů (alkalickou reakcí trochu zhnědly)
- 5 ml EO levandule
- fialová potravinářská barva, která zprvu zrůžověla, za dva dny z ní ale nic nezbylo :-(
zhoustlo rozumně, dalo se nalít do formiček a udělalo hladký povrch, levandulová vůně přežila :-)


3/pomerančové mýdlo
do stopy
- 2 lžíce arašídového oleje
- 30 gr sušeného pomerančového květu (rozmixovat, nebo rozdrtit v hmoždíři)
- 5 ml EO neroli (pomerančový květ)
barvu jsem nedávala, neměla jsem kurkumu, ale sušené květy barví samy o sobě, což jsem nečekala a moc příjemně mě to překvapilo :-), navíc se v mýdle i rozvoní
výsledek je mýdlo oranžové a voní po neroli (vůně přežila svěle)


Mýdla tuhla v malých formičkách v chladnu, neprošla gelovou fází (chtěla jsem zachovat barvy a vůně),po necelých 3 týdnech mají PH 8,5 a budou ještě chvíli zrát. Nejsou měkká, nedělají velké bubliny, spíš vytvoří jakousi emulzi, podobnou tělovému mléku, zkoušela jsem jen na rukou, pocit, jako bych se myla pl. mlékem, ale ještě vysušuje !
Pro příště určitě přikryju pečícím papírem, sodný prach (zvlášť na pomerančovém mýdle) vůbec nevypadá dobře. Dá se sice odstranit, ale zbytečná práce navíc :-(
Moc se na něj těším do sprchy

Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: TESTOVÁNÍ S BYLINKAMI

Susu
co je to ten sodný prach koukám na to pomerančové mýdlo a příjde mi ok :)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: TESTOVÁNÍ S BYLINKAMI

tomina
Ahoj SUSU
však jsem se snažila, abych to trochu zachránila, trochu okrájet a otřít hadříkem namočeným v oleji - no spravilo se to, ale........a pak jsem na netu narazila na postup, kde dotyčná paní mýdlovou hmotu nalitou do formy postříká mlhou alkoholu hodinu po nalití a pak ještě jednou po další hodině. Prý je to právě prevence proti tvorbě povlaku na mýdle a taky to má zachovat lesk a živou barvu na povrchu mýdla, napadlo mě teda ještě jednou "očistit" už hotové mýdlo... a světe div se, sodný prach byl fuč.
Já od té doby svoje mýdla stříkám lihem a funguje to. postříkaná vchní strana není dokonale hladká, ale je stejně zabarvená jako strany bez přistupu vzduchu a nedělá se na mýdle "škraloup"
Tomina
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: TESTOVÁNÍ S BYLINKAMI

duun
Tomina, pre fialovú farbu levanduľového mydla je dobrá potravinárska brilantná modrá E 133, predáva sa ako zmes s cukrom v malých vrecúškach... na kilogram oleja stačí hrudka veľká ako zrnko šošovice ;)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: TESTOVÁNÍ S BYLINKAMI

tomina
duun, mooooooc děkuju za tip, určtě ráda vyzkouším
Tomina