Prvé úspechy, neúspechy a prvý rebatching

classic Klasický list Seznam threaded Témata
6 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Prvé úspechy, neúspechy a prvý rebatching

Lusytta
Tak som sa do toho pustila! Áno, som to ja, lama čo nevie nič o chémii a len veľmi málo o matematike (vďaka bohu za tento blog a soapcalc!!!), ale má prebytok tvorivej energie. No, skrátim to...tak som kalkulovala a kalkulovala, nakoniec som skúsila prvé mydlo trošku zložitejšie (veď prečo si to uľahčiť, že?) a použila som kokosový olej, mandľový olej (toho je snáď do mydla aj škoda) a šľahačkovú smotanu, keďže som sa tu dočítala, že sa dá mydlo spraviť aj z nej. Recept som si doslova napasovala na svoje množstvá, pri nastavení soapcalc voda:NaOH - 2:1 my vyšlo, že do receptu potrebujem pridať len 0.77g, ostatok je v smotane, a bola som rozhodnutá tam tú trošku vody dovážiť, ale vo finále sa ukázalo, že v kelímku je miesto 200g nejakých 202 či 203g smotany, tak som usúdila, že vody tam bude dosť a tá troška tuku navyše sa priráta k pretučneniu. Poučená, chcela som smotanu zmraziť, ale nevedela som, či potom bude schopný NaOH zreagovať, a tak sa to celé dialo "len" podchladené ľadovým kúpeľom...pravdu poviem, aj som sa bála, či vôbec prebehnú reakcie správne, keďže to bolo také zachladené, tak som sem-tam tú misku s roztokom smotany a NaOH vybrala, trošku som ju nechala samú sa zohriať a potom naspäť chladiť. Už pri tomto procese som si všimla, že tuky zo smotany sa zmydelňujú, o tak často popisovanom čpavkovom zápachu neviem nič, robila som to na balkóne v pomerne veterný deň :D Takisto som sa dočítala,že vďaka cukrom nastáva rýchla stopa, tak som myslela, že to umiešam bez mixéra, ale teda AŽ TAK RÝCHLO to nebolo, možno bola zmes riadne chladná...no a pri pridaní vône (mandľová aróma Dr.Oetker) som sa dopustila osudovej chyby, čo mi to celé skazila...Neviem, či som si nevšimla, či som len ignorovala info v soapcalc o množstve vône, v každom prípade som tam kvapla tak "od oka" a veru málo! Mydlo som dokončila mixérom, taký puding z toho vznikol, ešte som sa pokúsila o zafarbenie paprikou, opäť málo, len taký nádych do oranžova to dalo, nakydkala som to do foriem, skôr formičiek a veru som slabo vyklepala bubliny, mala som ich tam požehnane...najhoršie dopadlo bábätko, ktoré som ešte k tomu chcela podarovať a hmota sa nedostala "do nosa", tak bábätko bolo beznosé...strašidelné :D
Ja som strašidelne netrpezlivá osoba a chcela som ho vylúskať z formičiek už po pár hodinách...pričom som prišla na to, že už je tvrdé a vychladnuté...ja som ho z opatrnosti moc nebalila, bolo len v kartónovej krabici a pri izbovej teplote. Tak na druhý deň poďho do rúry, to už som šípila, že myslo je za a) strašne zásadité (po manipuácii s ním, hoci za sucha mi zbeleli končeky prstov a po náhodnom obliznutí, aj keď som si ruky umyla som na jazyku cítila ja neviem, štípanie? proste dačo nedobré...) a za b) že nevonia. Upiekla som ho, už ani neviem koľko, na 50°C, mierne zmenilo farbu na takú slonovú kosť...a už som vedela, že nevonia...ba čo horšie, zdalo sa mi že skôr smrdí...ako skysnuté mlieko :/ Tak som ho nechala stáť týždeň, nevedela som, čo s ním, medzičasom som sa ho aj naoblizovala, už len chutilo ako mydlo (a moje pH papieriky boli kdesi na ceste od predajcu) a po týždni som sa rozhodla pre rebatching. No jedna katastrofa! Prvý pokus dopadol biedne, mydlo sa síce super strúhalo, a takto vyzeralo , ale neprečítala som si pozorne ako na to, a tak som ho rozpúšťala priamo v hrnci, nie v teplom kúpeli...a ešte k tomu som sa pozabudla a v tej panike, keď sa to nerozpúšťalo, skôr som mala pocit že karamelizuje, som pridávala vodu z vodovodu! No celé zle! Dosť rýchlo som to vzdala, v rozpustenej spenenej hmote mi zostali také hnedé cucky, tak som to aspoň ofarbila potravinárskym farbivom, navoňala malinou a naliala do väčšej formy, že veď pokrájam...takto to vyzeralo
Na druhý deň som si PORIADNE prečítala rady od Evik ako na rebatching, vykydla som tú penovú hmotu do misky a teplého kúpeľa a obrnila sa trpezlivosťou...a čuduj sa svete, podarilo sa mi to rozpustiť! Síce len zhruba tuším, koľko  vody som tam naliala, to prvé rozpúšťanie bolo dosť živelné, ale zdá sa mi, že cca 250g vody na cca 400g mydla je dosť veľa...ale inak to nešlo, aj vo vodnom kúpeli sa to prichytávalo...možno je to tým, že do receptu na pôvodné mydlo išlo  menej vody, ak by som použila nastavenie 38% tak by som ju ešte k smotane pridávala. Nebudem napínať ďalej, mydlo po nejakom týždni sušenia je síce ešte pomerne mäkké, ale inak ok....len tá "vôňa"! Neviem, či je to vlastnosť receptov s čerstvým mliekom, to nech sa vyjadrí niekto, kto má skúsenosti, ale mne sa stále zdá, že mi tam cez tú malinu preráža taký kyslý pach, s prepáčením, ako grcka :/ Asi si budem musieť zvyknúť, kým ho neminieme, inak pení super, ruky sú po ňom vláčne a určite sa k tomuto receptu ešte vrátim...len dám pozor na vôňu :D
No, a konečne mám za sebou aj jeden jednoznačný úspech, a síce mydlo z kokosového oleja, slnečnicového oleja a s vôňou jazmínu....Napriek zabaleniu formičiek do krabice a deky asi príliš rýchlo vychladlo, tak som ho už po pár hodinách tvrdnutia šupla ešte do rúry, ale len na 1.5 hodiny na 50°C, zdalo sa mi, že to moc vonia a o tú vôňu som nechcela prísť...opätovné, ešte kvalitnejšie, balenie, oddych cca 24 hodín...a vylúpané z formičiek, na jazyku nekope, a vonia prekrásne! Malý test na ďalší deň s kvapnutými zbytkami ukazuje krásnu penu, len ešte trošku suší  Teraz po asi týždni, je ešte stále nedotvrdnuté, vonia mi z neho celá izba a pH (konečne s papierikmi) ukázalo na spodnej strane (ktorá v tej rúre isto prešla gelovou fázou, lebo to bolo mäkké) 8 a na vrchnej, ktorá už nezmäkla je 10. Aj k tomuto receptu sa isto vrátim, hlavne kvôli finančnej nenáročnosti :) Toľko moje prvé skúsenosti, chváľte, haňte a raďte! PS: je to naozaj návykové a podobá sa to pečeniu, len som celý čas musela myslieť na to, aby som si ruky neutierala o seba (ako to bežne robím) a aby som tie zmesi zo stierky neoblizla!!! :D
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Prvé úspechy, neúspechy a prvý rebatching

DastyX
:-D hezky. Nakonec tedy všechno dobře dopadlo :-)
A co to mýdlo s malinou? Ta vůně se nezměnila?
Já jsem tedy dělala zatím spíš ty jednodušší recepty, ale vše za studena. Až na jeden případ, kdy jsem zabalila kávové mýdlo do deky a odjela si na víkend pryč. A když jsem se vrátila, zjistila jsem že deka se vlastní vahou nějak přetočila, nebo posunula.. prostě, mýdlo bylo ve formičkách celé šišaté.
Nakonec to taky dobře dopadlo :-) Dokonce se kávové stalo z mých oblíbených mýdel, protože příjemně myje s tím peelingem. Sice jsem tam dala vůni skořice, která mi ve výsledku moc nevoněla, ale jinak ho používám moc ráda.

Líbí se mi tvoje jasmínové. Jaktože je takové bílé, i když prošlo troubou? Já jsem dělala jasmín také, ale aby bylo bílé, dala jsem tam jogurt a pak jsem ho teda chladila místo zahřívání, neprošlo gelem a zrálo dlouho. Ze začátku jsem myslela, že snad nikdy nedozraje a během zrání fakt nevonělo. Spíš naopak.



Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Prvé úspechy, neúspechy a prvý rebatching

Lusytta
No, to malinové je síce kvalitné - dobre umýva a pení a tak, ale tá "vôňa"! Neviem, asi je to použitím smotany, ale miestami doslova páchne ako grcky  Myslela som si, že sa mi to len zdá, ale presne s týmto odôvodnením mi ho manžel vyhodil z kúpeľne... Tak neviem, je mi ľúto ho vyhoditť, nejak ho už len spotrebujem...keby ho len aspoň nebolo tak veľa! Medzičasom som robila aj ďalšie dve mydlá, z toho jedno opäť so smotanou, a má ten istý problém...len nie taký výrazný, takže ešte na to manžel neprišiel  Takže s pokusmi s mliekom/smotanou som nateraz skončila... A to mydlo je pravdepodobne také biele z kokosového oleja... Škoda len, že neviem nájsť recept a nepamätám si pomer olejov , toto bolo doteraz najlepšie mydlo...
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Prvé úspechy, neúspechy a prvý rebatching

Lusytta
Odpověď na tento příspěvek od DastyX
No a potom sa to tvoje s jogurtom rozvoňalo? Moje smrdí stále rovnako...
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Prvé úspechy, neúspechy a prvý rebatching

Evik
Administrátor
Odpověď na tento příspěvek od Lusytta
Ahoj Lusytta,

k tej smotane (gratulujem inak k prvým mydlám) - mydlo zo smotany smrdí,pretože smotana obsahuje vysoké percento mliečnych ukov, ktoré sa rýchlo kazia - oxidujú. Už sa to nezlepší.

To isté by sa Ti stalo, ak by si tam dala maslo.

Jogurty a mlieko majú nízke percento tukov, takže je to v poriadku.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Prvé úspechy, neúspechy a prvý rebatching

Lusytta
Ďakujem  za gratuláciu aj za vysvetlenie...vitamín E by to asi nezriešil, či? Ako antioxidant myslím...Nooo, a je potom možné hneď v procese výroby použiť jogurt?