Pokus o tekute mydlo

classic Klasický list Seznam threaded Témata
3 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Pokus o tekute mydlo

mhafan
Cau decka,

provedl jsem uz nekolik pokusu s metodou za studena, s dopekanim mydla v troube a tak. Zacal jsem mit dojem, ze bych se mohl pustit do neceho narocnejsiho :-)

Nastudoval jsem zdejsi tutorial na tekute mydlo, par videi na Youtube a v sobotu odpoledne zapocal vareni tekuteho mydla: 4/5 kokos, 1/5 ricinovy olej, adekvatni mnozstvi KOH a vody. Po dosazeni stopy jsem dale pokracoval ve vodni lazni. Vsecko slo dobre asi hodinu. Mydlo uz bylo gelove a pekne napenene. Zdalo se mi ovsem, ze ztraci hodne vody a ze se mi zacina pripalovat v tom hrnci. Rozhodl jsem se ho mirne doplnit destilkou - beztak by se casem redilo. Prilil jsem k nemu asi panaka (pul deci) destilky z flasky a ta kypra mydlova pena se do dvou sekund (fakt!) zmenila na skoro kamen. Melo to konzistenci hodne tuheho mazlaveho tmelu. Neslo to rozpustit ani v horke destilce. Po asi hodine cekani na rozpusteni tmelu jsem to vzdal a sel zachranovat hrnec :-)

Je mozne, ze to prudke schlazeni destilkou o pokojove teplote (25 st) zpusobilo nejaky sok pro to mydlo v prubehu gelove faze? Kdybych doredil horkou vodou, bylo by to ok?

Mnozstvi vody chapu tak, ze je snaha ji minimalizovat s tim, aby koncentrace louhu byla nizsi nez jakasi hranice (gramaz vody je vzdy cca 2.5 nasobek gramaze louhu). Vody by mohlo byt vic, pouze by to mohlo oddalovat dosazeni stopy, pripadne by nastup stopy nesel poznat (pri vetsim mnozstvi vody). Pro horky proces by to snad nemel byt problem, ne? Voda se beztak hodne odparuje behem vareni.


Eviku, dik za tutorialy. Dobre pocteni na dlouhe letni vecery :-)

M
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Pokus o tekute mydlo

Evik
Administrátor
Ahoj Mhafan,

nesnažíš sa vodu minimalizovať, prečo by aj? Veď soapcalc by pre 1000g olejov vypočítal len 380g vody, zatiaľčo v recepte je 600g, čo je omnoho viac.  To množstvo vody strašne záleží na tom, koľko máš hmoty v hrnci. Už som to niekde písala, že keď robíš HP (teda to je jedno či transparentné, alebo tekuté, alebo len obyčajné), tak ak máš relatívne málo mydla vo veľkom hrnci, potom sa voda veľmi rýchlo odparí a to spôsobuje problémy. Samozrejme, závisí aj na teplote (70°C je optimum).

Studená destilka nie je dobrý nápad - ako vravíš, mydlo stuhlo vplyvom teploty, ak by si prilial trochu horúcej vody, bolo by to OK. Ale záleží na tom, ako veľmi "pripálené" už bolo.


Už dávnejšie som chcela ten príspevok trochu prepísať, lebo odvtedy som sa veľa naučila, len nie je čas...

Inak najjednoduchšie sa mydlo rozpustí prevarením vo vode a ešte jednoduchšie sa bude rozpúšťať keď necháš pastu postáť nejakú dobu. Ono totiž ani po dovarení nie je úplne 100% zmydelnené.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Pokus o tekute mydlo

mhafan
Cau Eviku,

dik za odpoved. V pristim pokusu dam vetsi pocatecni mnozstvi vody a budu hlidat nizsi teplotu vareni. To pripaleni nebylo nejak dramaticke, ale asi bych musel dale kontinualne smes michat, coz bych asi dlouho nevydrzel ;-) Pridani vody to proste potrebovalo. Priste budu mit pripravenou horkou vodu na pripadne prilivani.

To ztuhnuti trvalo fakt asi 2 sekundy. Pastou bych to rozhodne nenazval. Nenapada me, k cemu bych tu konzistenci prirovnal. Hroudu te veci neslo prepulit lzici.

Jeste bych si rad ujasnil: muzu s obvyklym mnozstvim vody dosahnout v pripravne fazi stopy, pak teplou (ne horkou) vodou smes obohatit o dalsi vodu a zapocit v klidu nekolikahodinove vareni? Bude v te ridke smesi dal normalne probihat zmydelnovani do faze gelu? U klasickych varenych mydel (Aleppo, Marseillske), pridava se voda v prubehu vareni?

mej se

m.