Mydlo z kozím mliekom

classic Klasický list Seznam threaded Témata
49 zpráv Volby
123
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Mydlo z kozím mliekom

duun
Tento příspěvek byl aktualizován .
Čerstvé kozie mlieko som zmrazila na kocky. Navážila som potrebné množstvo do zaváracieho pohára a postavila v kuchyni asi na hodinu. Mlieko sa zohrialo tak, že sa akurát začínalo topiť a kocky sa dali ľahko rozsekať príborovým nožom na ľadovú mliečnu drvinu. Pripravila som si ľadový kúpeľ do väčšej misy a postavila som doň pohár s mliekom. Odvážila som NaOH. Pomaly som začala prisýpať NaOH k mlieku, asi tak 1/2 čajovej lyžičky na jeden raz a intenzívne som zmes miešala lyžičkou. Po troškách som takto rozpustila všetok NaOH. Napriek informáciám v sieti o tom, ako kozie mlieko "vždy nadobudne pri zmiešavaní s lúhom oranžovú farbu, len niekedy silnejšiu a niekedy menej intenzívnu" - moje mlieko ostalo biele. Zrejme preto, že bolo čerstvé a nijako neupravené. Natešená som ho odložila a pustila som sa do váženia tukov. Pokým som ich roztopila, mlieko s lúhom sa premenilo na hustý puding s amóniovým zápachom ;\ Vyškrabala som ho z pohára do tukov teplých asi 35 °C a zamiešala lyžicou. Postavila som nádobu do ľadového kúpeľa a mixérom opatrne začala miešať. Spočiatku bola zmes tekutá, trvalo nejakých 5 minút, kým začalo mydlo hustnúť. Keď dosiahlo stopu, odrazu nečakane stuhlo na takmer maslovú konzistenciu, takže som ho ledva stihla vykyckať do plastovej formy. Musela som zvyšky vyškrabať lyžicou a mydlo vo forme uhladiť stierkou. Vložila som ho na tri hodiny do chladničky. Počas saponifikácie v uzavretej krabici mydlo ďalej produkovalo amoniak.

Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

Evik
Administrátor
Super super za zdieľanie tejto skúsenosti!!!  
Osobne si myslím, že Ti mlieko nezmenilo farbu práve preto, že si ho tak vynikajúco a dôsledne chladila - aspoň to tvrdí autorka knižky Milk soapmaking.

Amoniak vypáchne, že Ti to tak stuhlo je zrejme preto, že teplo mixéra spolu s teplom produkovaným reakciou prerástli ochladzovanie a reakcia prebehla veľmi rýchlo.

Teším sa na výsledok, úplne si ma navnadila to vyskúšať!
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Stuhlo od rumančekového EO ;) Našťastie som si spomenula na Tvoje rady a pred zmiešaním som EO rozpustila v celom objeme tukov. Keby som ho priliala v stope, asi by to bolo horšie.. Teplota zmesi nestúpla nad 35 °C, kastról stál v ľade a vrstva materiálu v ňom bola nízka. Skúšala som teplotu rukou po vyliatí do plastovej krabice.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Po cca 26 hodinách som mydlo nakrájala - napriek tomu, že nebolo veľmi stvrdnuté, pri krájaní sa štiepalo a mrvilo, nebolo dosť súdržné. Rohy a hrany na kockách sú omrvené a vyzerá to nepekne ;(. Možno som mala počkať s krájaním do druhého dňa? ;\ Amóniový zápach sa po dvoch dňoch stratil. Farba ostala šedastobiela, s hodvábnym, matným povrchom.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

Evik
Administrátor
Ajajaj, to vyzerá že na povrchu neprebehla dobre zmydeľnovacia reakcia NaOH a olejov kvôli nedostatku tepla - toto je problém, s ktorým sa stretávam čoraz častejšie pri svojich mydlách, ak ich neizolujem. Posledný prípad som zaznamenala pri kastílskom mydle. Pri krájaní sa mi drolili okraje, tie som potom orezala, ale aj po niekoľkých týždňoch je povrch stále príliš zásaditý (test fenoftaleínom). Niekde som videla, že takého drobivé mydlo sa dalo do rúry zohriať na cca 1/2 hodinu na 50°C a potom už sa nedrolilo. Vykladám si to tak, že sa tým urýchli zmydelňovacia reakcia NaOH s olejmi  ktorá by inak trvala aj mesiace.
Včera som svoje už nakrájané kastilské mydlo dala do rúry, po pol hodine vypla, ale potom som šla spať - dnes večer ho skontrolujem, či to niečomu pomohlo (pre istotu som nedala do rúry všetky mydlá, takže budem mať priame porovnanie).
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Nechce sa mi veru "piecť" mydlo, ktoré som tak starostlivo chránila pred prehriatím... (mne sa akosi intuitívne nevidelo dávať tú plochú vlažnú krabicu do chladničky ;(
Mydlo je na reze homogénne a nemrví sa, ale odštiepuje pri krájaní blízko hrán. Dám fotku. V recepte je 20% Blesku a ten mi už raz spôsobil podobnú krehkosť mydla ;\ dúfam, že je to od neho ;\\ Skúsim zistiť pH na povrchu. Inak mydlo (tie odštiepky) sa rozpúšťa vo vode veľmi dobre.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Tento příspěvek byl aktualizován .
Odpověď na tento příspěvek od Evik
Evik, to kozie mydlo je skutočne veľmi alkalické ;((.

Včera večer som sa pokúšala napraviť v rúre iné mydlo, ktoré bolo tiež také veľmi alkalické po príliš včasnom vybratí z formy, aby som si postup vyskúšala. Dala som narezané kusy do rúry na mriežke a teplotu nastavila na zhruba 50 °C.. Kocky začali priesvitnieť zvnútra a potom "pretekať" cez mriežku .. musela som ich preložiť do kastróla. Ďalej som ich hriala, kým priesvitná hmota nezačala byť ako-tak homogénna. Bola hustá, rapavá a gumovitá. pH kleslo a hmotu som napchala do formičiek. Ešte chvíľu som mydlo vo formičkách zohrievala v rúre a nechala v rúre vychladnúť do rána. Vyzerá to po vyklopení odporne, ale nie je to alkalické a vôňa cédrového dreva mydlu ostala ;\

Ako skončili Tvoje kastílske mydlá?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Odpověď na tento příspěvek od duun
Po týždni sušenia sa pH povrchu trochu znížilo. Vnútro kociek som netestovala.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Tento příspěvek byl aktualizován .
Odpověď na tento příspěvek od duun
Na deviaty deň je zásaditosť povrchu mydla taká, ako keby prešlo gélovou fázou - žiadne mravčenie na jazyku. Konzistencia mydiel sa zmenila z krehkej, nesúdržnej a mäkkej na konzistenciu stuhnutého parafínu - normálna mydlová konzistencia. Mydlá iba stáli pri izbovej teplote.

Evik, mne to ide, skutočne o nejaké dva týždne tie negélové mydlá budú zrejme viac-menej dozreté..

Čo sa týka krájania "non-gel" mydiel, skúsenejší mydlári odporúčajú krájať ich až po tom, ako po vytiahnutí z chladničky nadobudli izbovú teplotu, prípadne nechať postáť vo forme po stuhnutí 24 hodín. Vtedy by sa mydlo malo dať normálne krájať, bez vylamovania hrán a bez štiepania.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

Evik
Administrátor
To je hrozné, až teraz čítam Tvoje posledné tri posty, nechápem ako mi mohli uniknúť!!!

duun napsal(a)
Na deviaty deň je zásaditosť povrchu mydla taká, ako keby prešlo gélovou fázou - žiadne mravčenie na jazyku. Konzistencia mydiel sa zmenila z krehkej, nesúdržnej a mäkkej na konzistenciu stuhnutého parafínu - normálna mydlová konzistencia. Mydlá iba stáli pri izbovej teplote.

Super, no zrejme to chce čas. Mne teda moje negélové kastílske rozhodne tak rýchlo zreagovalo. Čo ma privádza k myšlienke ho znovu otestovať...

duun napsal(a)
Evik, mne to ide, skutočne o nejaké dva týždne tie negélové mydlá budú zrejme viac-menej dozreté..

Čo sa týka krájania "non-gel" mydiel, skúsenejší mydlári odporúčajú krájať ich až po tom, ako po vytiahnutí z chladničky nadobudli izbovú teoplotu, prípadne nechať postáť vo forme po stuhnutí 24 hodín. Vtedy by sa mydlo malo dať normálne krájať, bez vylamovania hrán a bez štiepania.
No veď ja ich nikdy nekrájam ešte teplé, to by ma nenapadlo. To kastílske ale muselo stáť 48 hodín aby sa vôbec dalo vytiahnúť z formy :-/ a rozhodne bolo už studené. Počkaj, idem sa pozrieť ako na tom je.....


Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

Evik
Administrátor
Tak kastílske mydlo KONEČNE nie je zásadité!!! A dokonca aj celkom rozumne pení a nenecháva po umytí pocit, ako by som práve ruky namočila do chlóru :)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Odpověď na tento příspěvek od Evik
taenia napsal(a)
No veď ja ich nikdy nekrájam ešte teplé, to by ma nenapadlo. To kastílske ale muselo stáť 48 hodín aby sa vôbec dalo vytiahnúť z formy :-/ a rozhodne bolo už studené. Počkaj, idem sa pozrieť ako na tom je.....
Tam bol problém v tom, že ono vôbec, za celý čas, nikdy nebolo teplé! ;) Tak si vravím po vybratí nešťastného studeného mydla z chladničky - super, stuhlo, idem krájať. A ono sa mrvilo a vylamovalo. Potrebovalo zreagovať natoľko, aby sa hmota zmenila z konzistencie jemného tvarohu na konzistenciu stuhnutého vosku. To práve trvalo tých 48 hodín. Odvtedy sa s non-gel mydlami neponáhľam...
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Odpověď na tento příspěvek od Evik
taenia napsal(a)
Tak kastílske mydlo KONEČNE nie je zásadité!!! A dokonca aj celkom rozumne pení a nenecháva po umytí pocit, ako by som práve ruky namočila do chlóru :)
Ako dlho mu to trvalo? ;)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

Evik
Administrátor
duun napsal(a)
taenia napsal(a)
Tak kastílske mydlo KONEČNE nie je zásadité!!! A dokonca aj celkom rozumne pení a nenecháva po umytí pocit, ako by som práve ruky namočila do chlóru :)
Ako dlho mu to trvalo? ;)
Tak pozerám na dátum výroby a je to 4.9.2011, takže dva mesiace! No je pravda, že posledný týždeň som netestovala, takže možno to už bolo pred týždňom. Pení síce, ale len keď ho poriadnym šúchaním presvedčím. O čistiacej schopnosti sa ódy písať nedajú a mydlo sa pri používaní zmekčí na povrchu natoľko, že ten povrch môžem veselo zoškrabať lyžičkou a použiť ako husté tekuté mydlo.

Takže asi toľko ku kastílskemu, no uvidíme ako sa bude chovať za ďalší mesiac. Čakám väčšiu odolnosť (ono napríklad to mydlo je veľmi tvrdé, ale len pokým nepríde do styku s vodou) a penivosť.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
taenia napsal(a)
Tak pozerám na dátum výroby a je to 4.9.2011, takže dva mesiace!
Tak to je pre kastílske mydlo batoľací vek ;) Nech si poleží ešte raz toľko. Dokelu, veď tie chválospevy, čo na kastílske mydlo čítam v sieti, musia byť niečím podložené! Možno na Vianoce už bude akurát ;)

Moje kastílske s kozím mliekom som ešte neskúšala namočiť. Aj keď je tvrdé, je to dvojtýždňové non-gel a ani sa naň nepozerám, kôpka mydiel je súčasťou interiéru...
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

Evik
Administrátor
duun napsal(a)
taenia napsal(a)
Tak pozerám na dátum výroby a je to 4.9.2011, takže dva mesiace!
Tak to je pre kastílske mydlo batoľací vek ;) Nech si poleží ešte raz toľko.
Neviem či batoľa, to skorej adolescent, ktorý ešte nevie čo so sebou :)

duun napsal(a)
Dokelu, veď tie chválospevy, čo na kastílske mydlo čítam v sieti, musia byť niečím podložené! Možno na Vianoce už bude akurát ;)
No práve som sa včera dívala na blog jednej mydlárky, a vo svojom poste písala: "Kastílske mydlo buď máte radi, alebo ste jeho zarytí odporcovia." No a následne pridala, že ona dlho patrila k odporcom, až kým nevyskúšala jedno poriadne odležané, a že odvtedy naň nedá dopustiť. Mám pocit, že dobré bude možno na jar...


duun napsal(a)
Moje kastílske s kozím mliekom som ešte neskúšala namočiť. Aj keď je tvrdé, je to dvojtýždňové non-gel a ani sa naň nepozerám, kôpka mydiel je súčasťou interiéru...
Hehe, to poznám. Už som sa dávnejšie naučila neposkakovať okolo čerstvo vyrobeného mydla ako indián okolo ohňa, ale nechať ho radšej ležať, viem, že jeho čas príde...
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

KARKULKA
Rozmýšľam,aké veľké kôpky mydiel už musíte mať.Čo vlastne robiť s toľkým mydlom?
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
KARKULKA napsal(a)
Rozmýšľam,aké veľké kôpky mydiel už musíte mať.Čo vlastne robiť s toľkým mydlom?
Vyrátala som si rozumné ceny, tak aby sa mi vrátli náklady plus nejaké tie percentá navrch za robotu a čas, čo tomu venujem. Pozrela som si ceny prírodných mydiel na Sashe a videla som, že moje mi vyšli podobne.  Snažím sa ich držať čo najnižšie v rámci rozumných hraníc.

Skúšam mydlá predávať, zatiaľ iba v robote. Mám zopár kolegýň, čo sú nadšené pre prírodné veci bez chémie a tie mi robia medzi ostatnými reklamu, aj mimo práce - chvália sa, že vedia o zdroji krásneho prírodného mydla ;) Ľudia kupujú mydlá ako darčeky pre blízkych napríklad aj na Mikuláša, na meniny, na narodky, pre príbuzných, čo majú suchú kožu alebo ekzém... Aj pre seba - som prekvapená, koľko z ľudí, ktorých poznám, má kožné problémy - zvyčajne sa o takých veciach nerozprávame. To ma teší najviac, lebo im tie mydlá robia dobre.

Zatiaľ som ich veľa nepredala, ale ľudia sa o nich rozprávajú a do Vianoc určite prídu a mydla bude málo. Je to taký kúsok luxusu pre obyčajných ľudí prakticky sa babku. Možno si neskôr vybavím nejaký druh živnosti, ak sa to rozbehne.. ľudia tie mydlá chcú.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

duun
Odpověď na tento příspěvek od KARKULKA
KARKULKA napsal(a)
Rozmýšľam,aké veľké kôpky mydiel už musíte mať.Čo vlastne robiť s toľkým mydlom?
Ešte ma napadlo - s malými odrezkami umývam dlážku - rozpustím ich za lyžicu v kýbli vody, nemusia byť ani dozreté. A pridám pár kvapiek lavandínu - to mám zároveň s upratovaním aj aromaterapiu ;) Dobre to čistí, hlavne ak je v mydle kokosový olej.

Spravila som si aj marseillské - z toho budem robiť gél na pranie podľa Evikinho receptu..

A samozrejme mydlá často darúvam pri rôznych príležitostiach alebo len tak, nech si ľudia uvedomia rozdiel. Potom možno budú chcieť viac a prídu si ich kúpiť. Vianočné darčeky budú tento rok hlavne mydlové. Pridám nejaké pekné mydelničky a bude to..
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Mydlo z kozím mliekom

KARKULKA
Čo tak fotogaléria mydiel?
Takže mám za sebou prvé mydlo s mliekom.Poučená z krízového vývoja (Vášho),vyzbrojená teoretickými vedomosťami z youtube,už ma nič neprekvapí- niektorí ľudia zrejme ostanú naivní do konca života.Všetko prebiehalo ukážkovo,kým zrazu teplota mliečneho NaOH nezačala stúpať na 40 st.Celsia,farba veľmi pekná, vanilkovo žltá a vtedy som zistila,že ľadová voda siaha iba do polovice fľaše s roztokom.Potom som už dávala pozor,teplota zmiešania tukov a NaOH bola 35 st.Celsia.Podľa Vašich rád a skúsenosti som hneď pridala EO a miešala som iba do jemnej stopy,aby som mala čas na farbenie a dobre sa liala do formičiek.Odobrala som asi tretinu hmoty,rozdelila na dve časti a pridala fialovú farbu-do jednej viac na tmavšiu,do druhej menej.Mala som v pláne urobiť mramorový vzor z troch farieb.Vanilková,svetlo a tmavo fialová.Moje poučenie z krízového vývoja-netreba sa báť dávať farby,ony vyblednú.Teraz už to viem.Fialová je taká svetlá,že ledva vydno.Z malých formičiek som už ich bez problémov vybrala,po 24 hodinách,plastová krabica musí počkať.Už konečne viem,čo ste mysleli pod mravčením.Lenže to nie je žiadne mravčenie,ale elektrický výboj aspoň 5000 voltov!Mala som pocit,že my jazyk odtrhne.V tejto chvíli si neviem ani predstaviť,že tie mydlá budú použiteľné a pritom som sa na nich tak tešila.Nuž,uvidím.
123