Klasické pevné mydlo - proces za tepla

classic Klasický list Seznam threaded Témata
5 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Klasické pevné mydlo - proces za tepla

sysa
 chcela som vyskúšať dopekanie mydla pri metóde za studena, kvôli gélovej fázy.keďže nestíham čítať vaše skúsenosti tak som urobila svoje vlastné chyby.
urobila som malú dávku 500g,bez vôňe.
prvá chyba tým,že to bolo malé množstvo podarilo sa mi tam našĺahať vzduch,mydla sú bublinkavé.
rúra teplovzdušná na 50,po polhodke sa mi to zdalo byť slabé tak som pridala na 70 stupňov.po ďalšej polhodke som zmerala teplotu... vo formičkách bolo 80...tak som radšej rúru vypla na polhodinu.potom som zmerala opäť a už klesla na 64...a dopekala som ešte dve hodiny uz iba na 50.ostala milimetrová vrstva kôrky na povrchu silne zásaditá-ph 12,nezreagovaná...tú som po stuhnutí mydiel odkrojila...inak majú mydielka ph 8-9 a hneď som ich použila a sú ok...
teraz otázka....teplotu v mydlách-formách mám pri dopekaní ustriehnuť na 50,alebo kde je hranica???
tých 80 sa mi zdalo veľa.aby som vlastne nevyparila príliš rýchlo vody a nepokazila mydlo.


do
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Klasické pevné mydlo - proces za tepla

Evik
Administrátor
Určite v malých formičkách sa rýchlejšie vyparí voda, takže radšej na 50.

Tie odkrojené časti si mohla zmiešať - spatlať - a nechať tak, ona by reakcia časom došla.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Klasické pevné mydlo - proces za tepla

Janka1
Ahojte,

tiež ma zlákalo vyskúšať rúru, keďže som robila mydlo prevažne s olivovým olejom a s výluhom s bylín, bolo aj po dvoch dňoch dosť mäkké, tak som polovicu foriem šupla do rúry na 50 stupňov asi na tri hodiny. Mydlo pekne vyschlo, ale tie bublinky vzniknuté pri miešaní spôsobili šarapatu - jednoducho mydielka sú dierkované...ale trošku akobypriesvitné a pekne tvrdé, ale ľahšie zrejme o vodu :)
Neviem ako predísť tým dierkam, ak to ešte budem robiť...Evik poradíš?

Tu je recept a pár foto:

Mydlo_9_Olvove_s_rozmajrinom.pdf

dierky asi moc nevidno, tak ešte jedno foto:


Ešte som chcela sem-tam trochu ozdobiť mydlo, tak som dala do trošky zelenú farbu, tá je však takmer hnedá. Všade som ju nedala a som rada. Nabudúce určite nedám. Tam kde som dala viac - nie je to bohviečo, najmä v tej forme,  ktorá v rúre nebola, rsp. bola po 4 dnoch, ale už bezvýsledne. Takže ešte jedno foto bude.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Klasické pevné mydlo - proces za tepla

Janka1


Lepšie vidno tie dierky a tiež úplne naľavo a hore sú tie ktoré už si rúru neužili :D, zato mali až moc prifarbenej hmoty :(
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Klasické pevné mydlo - proces za tepla

duun
Odpověď na tento příspěvek od sysa
Ahoj,

pokiaľ netrváš na reliéfnom povrchu formičkových mydiel, skús si kúpiť silikónovú podložku na cesto a povystrihuj z nej štvorce/krúžky, ktorými formičky, naplnené iba dorovna,  pri pečení zakryješ. Zminimalizuje sa tak strata vody počas procesu a nemala by sa vytvoriť ani tá kôrka.

sysa napsal(a)
chcela som vyskúšať dopekanie mydla pri metóde za studena, kvôli gélovej fázy.keďže nestíham čítať vaše skúsenosti tak som urobila svoje vlastné chyby.
urobila som malú dávku 500g,bez vôňe.
prvá chyba tým,že to bolo malé množstvo podarilo sa mi tam našĺahať vzduch,mydla sú bublinkavé.
rúra teplovzdušná na 50,po polhodke sa mi to zdalo byť slabé tak som pridala na 70 stupňov.po ďalšej polhodke som zmerala teplotu... vo formičkách bolo 80...tak som radšej rúru vypla na polhodinu.potom som zmerala opäť a už klesla na 64...a dopekala som ešte dve hodiny uz iba na 50.ostala milimetrová vrstva kôrky na povrchu silne zásaditá-ph 12,nezreagovaná...tú som po stuhnutí mydiel odkrojila...inak majú mydielka ph 8-9 a hneď som ich použila a sú ok...
teraz otázka....teplotu v mydlách-formách mám pri dopekaní ustriehnuť na 50,alebo kde je hranica???
tých 80 sa mi zdalo veľa.aby som vlastne nevyparila príliš rýchlo vody a nepokazila mydlo.


do