Gélová fáza - zvráskavený povrch

classic Klasický list Seznam threaded Témata
5 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Gélová fáza - zvráskavený povrch

Petra S.
Ahojte,

s výrobou mydla som začala asi pred mesiacom a zatiaľ som urobila 5 druhov :) myslím, že sa mi podarili všetky, pekne stvrdli a tie prvé už vyzerajú, že čoskoro budú použiteľné, takže sa strašne teším, táto stránka je ohromná inšpirácia!! :)
akurát by som sa chcela opýtať na jeden úkaz, ktorý sa objavil pri posledných dvoch várkach, a totižto ide o to, že povrch mydla zvráskavie, keď prejde do gélovej fázy. tá nastane zhruba do dvoch hodín, mydlo je horúce a fakt pozorujem, že povrch je vráskavý. bohužiaľ, neviem poslať kvalitné fotky, pretože mám pokazený foťák :(
postupovala som vždy podľa výpočtov soapcalc, všetok materiál vážim na digitálnej váhe a dávam si pozor, aby boli namerané výsledky presné. vždy si aj odsledujem stopu.
mydlo vylievam do menších plastových krabičiek, prípadne do väčšej krabice z tvrdého kartónu. krabičky zabalím do papierových utierok, potom do starého bavlneného trička a nakoniec do flísovej deky, a dám na radiátor. a práve tu som spozorovala to vráskavenie, tak som dnes várku pre istotu nedala priamo na radiátor, ale na lavicu k nemu. pred hodinou som išla skontrolovať a bohužiaľ, deje sa to isté.
mydlo nie je nijako poškodené, neštiepi sa ani nemrví, je pekné tuhé a hodvábne lesklé, akurát ten povrch...
pri tých prvých sa mi to nestalo, ale boli odložené mimo radiátora a gélová fáza sa vtedy nedostala všade...
vedeli by ste mi, prosím, poradiť, prečo sa to deje, resp. či sa s tým vy, skúsené, stretávate tiež?
ďakujem za odpoveď :)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Gélová fáza - zvráskavený povrch

Evik
Administrátor
Ahoj Peťa,

keď sa mydlo prehreje, dejú sa prečudesné veci :) Zvráskavenie súvisí s tým, že povrch mydla mal trochu inú teplotu (na okrajoch je vždy nižšia) než vnútro, ktoré zbesilo "géluje" a je skoro ako živý organizmus. Niekedy kvôli tomu aj praská, prípadne vyviera z formy... Je to niečo ako láva :) povrch vychladne, ale pod ním sa to stále hýbe, takže to zvráskavie:)

Nabudúce tak nezahrievať - obzvlášť u receptov, ktoré rýchlo prejdú fázou gélu aj samé (vysoký podiel saturovaných olejov a/alebo ricínový olej a/alebo menej  vody a/alebo pridanie zložiek, čo urýchľujú stopu - vône na báze alkoholu, med, mlieko, alebo obecne cukor v akejkoľvek podobe, niektoré esenciálne oleje...apodobne)

Evik
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Gélová fáza - zvráskavený povrch

Petra S.
Ahoj Evik,

paráda, ďakujem veľmi pekne za odpoveď!!

áno, do mojich posledných dvoch som pridávala ricínový olej, a keď tak uvažujem, vráskaveli práve tieto mydlá :) presne včera som si všimla, že to vyzeralo, akoby mydlo chcelo explodovať :)

čiže mydlu v podstate stačí, ak ho zabalím a nechám "gélovať" pri normálnej izbovej teplote? som z toho trochu zmätená, lebo v obrovskom množstve receptov a postupov som práve čítala o tom, že ho ľudia po vyliatí do formy zabalené odkladajú na radiátor a tak...no, myslím, že mi neuškodí oprášiť nejaké zošity z chémie zo strednej školy :)))

ďakujem ešte raz za odpoveď a za túto stránku!! :)
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Gélová fáza - zvráskavený povrch

Evik
Administrátor
Pochybujem, že sa niekde učí na chémii výroba mydla studeným procesom. V receptoch čítaš to isté preto, lebo každý len opakuje to čo si prečítal, ale nezamýšľa sa nad tým. Takisto závisí od receptu. U niektorého to je tak správne, ale u iného nemusí. Ja som sa toto všetko naučila vlastnou praxou, pozorovaniami a premýšľaním, ale v žiadnej knihe!!! to nie je napísané (okrem tej mojej - čo mám už s pomocou Ivana Čitáriho a jeho ženy - napísanú a teraz ju kontrolujem a snáď čoskoro vydám :))
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Gélová fáza - zvráskavený povrch

Petra S.
vďaka ešte raz za odpovede, Evik, v nedeľu som robila ďalšie mydlo (kávovo-škoricové :))) a tentoraz som ho dala do silikónovej formy a zabalila len do škatule od topánok (kvôli tomu, že sa mi tá forma zdala trochu nestabilná) a deky, preč od radiátora, nechala som ho len tak odložené a gélová fáza prešla úplne hladko, začala po cca hodine a pol a prešla pekne celým mydlom aj v rohoch formy. takže ešte raz veľmi pekne ďakujem za rady, bez nich by som ešte dlho krútila hlavou nad tým, čo sa to deje :)

Evik, ešte som sa chcela opýtať na samotnú gélovú fázu, ako ju ovplyvňujú jednotlivé oleje, resp. ich pomery? zatiaľ som robila mydlo spôsobom: olivový olej - palmový olej - kokosový olej a v stope ricínový plus nejaký EO, iné experimenty som neskúšala, a okrem toho vráskavenia som nepozorovala rozdiely, ale zaujímalo by ma, či napríklad kakaové alebo bambucké, avokádové maslo spôsobia niečo iné, resp. čo mám od nich očakávať :)
asi kladiem hlúpe otázky, ale mám potrebu mať zhruba predstavu, na čo sa mám pripraviť :D

tak silno držím päste s vydaním knihy, pobežím si ju kúpiť hneď, keď vyjde!!! :)