Akási podivná mydlová reakcia

classic Klasický list Seznam threaded Témata
3 zpráv Volby
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Akási podivná mydlová reakcia

Kleopetra
Zdravím, vospolok,
ešte sa mi to nestalo, preto píšem a prosím o radu.
Robila som mydlo z 900 g olivového oleja z výliskov a 100 g ricínového oleja, 380 g vody a 126 g NaOH.
Už stopa sa mi zrazila - bez toho, aby som do nej pridávala čokoľvek (iné oleje, EO, med....).
Keď som mydlo vyliala do silikónových foriem, 6 malých a jednej na srnčí chrbát, dala som ho neprikryté do predhriatej rúry na cca 70 °C na asi 2 hodiny. Potom som ju vypla, ale otvorila som dvierka - nenechala som mydlo v teple zatvorenej rúry dôjsť. Po niekoľkých hodinách mydlo hlavne v tej väčšej forme ostalo polopriesvitné a mäkké. To isté sa stalo aj v dvoch z malých foriem. Dala som ho ešte na 2 hodiny na cca 60 °C, potom nechala dôjsť v zatvorenej teplej rúre do vychladnutia. Vtedy mydlo vo väčšej forme vytvorilo "škrupinu", ale vnútri bolo polopriesvitné a gélovité, v jednej z tých malých foriem stuhlo, v druhej nie. Znova som ho dala do rúry ako predtým, ale už sa na konzistencii nič nezmenilo. Mydlo z formičiek, ktoré som mohla vyklopiť, bolo aj tak akési mäkké - asi ako maslo - ale až na tú jednu nie je gélovité. Mydlo vo väčšej forme je stále rovnako polopriesvitné, gélovité, navrchu má škrupinu - ani sa nedá vybrať z formy. Je to tak od piatka (dnes je utorok) a nejakú zmenu v konzistencii som nezaznamenala. Len tie vybraté mydielka pomaly tvrdnú, maslová konzistencia už nie je taká výrazná.
pH vybratých mydielok je 10 - 11.

Čo som urobila zle?
Čítala som, že stopa sa môže zraziť, ak je použité veľké množstvo olivového oleja z výliskov. To bolo.
A tiež som čítala, že toto sa môže stať, keď boli oleje a NaOH zmiešané pri príliš vysokej teplote. Nuž, ponáhľala som sa, roztok NaOH som chladila v studenej vode, nepoužívam teplomer, ale zdalo sa mi, že teplota nebola nejaká vysoká, odhadom (do olejov strčený prst, roztok NaOH som "merala" podržaním ruky na fľaške) asi 45 °C. Ale je to len odhad.
Čo teraz?
Bude sa dať mydlo použiť či ho mám prerobiť? Ak áno - ako?

Ďakujem veľmi za rady, postrehy.
Kleopetra
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Akási podivná mydlová reakcia

Evik
Administrátor
Ahoj Kleopetra :)

Rada Ťa zas po čase čítam. Nič sa nestalo a mydlo je v poriadku.

Vysvetlím:
1. Mydlo sa zrazilo hlavne kvôli ricínovému oleju, ktorý urýchľuje stopu
2. Polopriesvitné a mäkké mydlo je mydlo, ktoré prešlo fázou gélu. Treba ho potom strčiť do mrazničky, ono tak rýchlejšie stuhne. ak by si ho nechala len tak, bude gélové a mäkké ešte niekoľko dní.
3. Škrupina je od toho, že mydlo na povrchu vyschlo a rýchlejšie vychladlo, to nevadí.
4. Neviem, kde si merala pH, ale ak na povrchu tak bdue vyššie, pretože v dôsledku odparenia vody tam prebieha reakcia zmydelnenia pomalšie.

Mydlo prerábať nemusíš, pretože tým, že si ho dala do rúry si zabezpečila fázu gélu, teda je všetko v poriadku.
Odpovědět | Témata
Otevřít tento příspěvěk v zobrazení vlákno
|

Re: Akási podivná mydlová reakcia

Kleopetra
Ciao, Evik,
ďakujem, to mi odľahlo. Uuuuuf!
Mydlo sa včera (streda) dalo ako-tak vyklopiť, už nebolo gélovité. A dalo sa aj nakrájať, hoci je pomerne mäkké. pH je cca 10.
Koľko musím nechať mydlo schnúť, aby bolo hotové a bezpečné na používanie?
Alebo už je? Neskúšala som ho, lebo sa mi zdá mäkké. Ale možno také bude dlho, lebo je v ňom tak veľa olivového oleja...?
Ďakujem za Tvoju stránku a námahu.
:-)
Kleopetra